Індексація пенсій у березні: виплати підвищать не менше, ніж на 100 гривень

Автор: Марченко Любов

Індексація пенсій відбудеться в березні, як і планувалось раніше. Пенсії буде збільшено 8 мільйонам громадян. При цьому для всіх виплати зростуть на 100 гривень і більше. Про це нагадав Пенсійний фонд України на своїй сторінці у Facebook.

Індексація пенсій у березні: виплати підвищать не менше, ніж на 100 гривень - today.ua

У повідомленні, зокрема, йдеться, що Кабмін ухвалив відповідну постанову № 127 "Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році" на своєму засіданні 22 березня. Індексація пенсій відбудеться з 1 березня, як і було заплановано.

Хоча, сумніви щодо проведення індексації пенсій у березні все ж були. Зокрема, Міжнародний валютний фонд пропонував проіндексувати пенсії в грудні, аби зменшити дефіцит бюджету. Однак український уряд, поміркувавши, не пристав на таку пропозицію МВФ. Щоправда, з яких джерел виплачуватимуть людям підвищені пенсії, невідомо. Адже економіка України поки не демонструє такого росту, щоби можна було сподіватися на стрімке зростання податкових надходжень, в тому числі й до Пенсійного фонду. Не виключено, що проблему вирішуватимуть за рахунок емісії гривні, від чого також застерігав МВФ. Міжнародним кредиторам не подобається надто висока залежність Нацбанку України від влади.

Втім, як би не було, а пенсії стануть вищими. При цьому коефіцієнт зростання визначений на рівні 11%. Тобто, тіло пенсії помножать на 1,11 і таким чином отримають розмір нової, проіндексованої, пенсії.

Популярні зараз

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

Учені фіксують масове просідання поверхні землі у різних регіонах планети: які країни підуть під воду

Пентагон розкрив номенклатуру першого пакету військової допомоги Україні: чи дадуть ATACMS

"Мінімальний розмір підвищення - 100 гривень", - пообіцяли у пенсійному фонді.

На максимальному розмірі підвищення увагу не акцентують. Але можна припустити, що у громадян, чиї пенсії перевищують 9090 гривень, розмір індексації буде вище за 1000 гривень.

При цьому максимальні пенсії громадян індексації в березні не підлягатимуть. Не буде також індексації пенсій, які призначені за спеціальними законами, і виплат працюючим пенсіонерам.

При цьому Пенсійний фонд нагадав, що пенсії тих громадян, які мають повний страховий стаж (жінки 30 років і чоловіки 35), не можуть бути нижчими за 2200 гривень.

Індексація пенсій у березні: виплати підвищать не менше, ніж на 100 гривень

Для того, щоб отримати індексацію, не потрібно додатково звертатись у Пенсійний фон.

"Перерахунок проводиться автоматично та не потребує особистих звернень пенсіонерів", - уточнюють в інформації.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Усі пенсіонери, чиїх пенсії будуть проіндексовані, отримають підвищену пенсію вже в березні, у визначену для них дату.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики розповіли, які пенсії одержують сім'ї загиблих учасників ООС. Їхні виплати в середньому становлять  6300 гривень.