Тариф на електроенергію може вирости у декілька разів з 1 квітня

Автор: Марченко Любов

В Україні вже з 1 квітня може стрімко вирости тариф на електроенергію. Це пов'язано з тим, що після 31 березня енергетики зможуть необмежено підвищувати ціни на електрику.

Тариф на електроенергію може вирости у декілька разів з 1 квітня - today.ua

Чому так може статися, пояснив в ефірі "Прямого" виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин. Саме 31 березня закінчується дія ПСО – спеціальних обов'язків, покладених на постачальників енергії, перед її споживачами.

Іншими словами, до 31 березня постачальники електроенергії зобов'язані продавати населенню електроенергію за обмеженим тарифом. Зараз він становить 1,68 гривні. Однак після закінчення строку ПСО постачальники енергії можуть виставляти за неї яку завгодно ціну. Цілком логічно, що вони захочуть продавати її за ринковою вартістю. Тоді тариф на електроенергію може вирости у декілька разів.

Тариф на електроенергію може вирости у декілька разів з 1 квітня

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Стало відомо, що буде з цінами на бензин та дизельне паливо найближчим часом

"У нас покладання спеціальних обов’язків по електричній енергії закінчується 31 березня, тобто що це значить, це є фіксована ціна по тарифах на електричну енергію для населення. Так от, коли 31 березня закінчиться покладання спецобов’язків, то з 1 квітня тариф може зрости приблизно в два з половиною, в три рази", - припускає Олег Пендзин.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Аналогічні чутки періодично долинають і з Кабміну. Там також питання про збільшення тарифу на електроенергію вже вирішене. Із квітня він має зрости. Однак уряд ще не визначився, чи залишати населенню пільговий тариф, і якщо залишати, то на скільки кіловат. Решту ж електроенергії, що не "вписуватиметься" у пільговий тариф, споживачам продаватимуть за ціною понад 3 тривні за кілоВат*годину.

Водночас, тариф на електроенергію, яку продає для населення компанія "Енергоатом", в 11 разів нижчий за той, який ми сплачуємо за електрику зараз.