На Хмельницькій АЕС сталась аварійна зупинка енергоблоку

Автор: Марченко Любов

На Хмельницькій АЕС сьогодні, 13 лютого, сталось аварійне відключення енергоблоку №2. Блок відключився під час комплексних електричних випробувань, йдеться у повідомленні інформаційного центру ХАЕС. Автоматика аварійного захисту зупинила реакторну установку.

На Хмельницькій АЕС сталась аварійна зупинка енергоблоку - today.ua

"При переведенні живлення власних потреб з робочого на резервне, відключився резервний трансформатор власних потреб. Відбулася зупинка реакторної установки (РУ) ", - пишуть у повідомленні Інформаційного центру ХАЕС.

Тобто, з якоїсь причини відбулося вимкнення живлення власних потреб енергоблока №2. При цьому устаткування, ні основне, ні допоміжне, не пошкоджене. Витоку радіації також не було. Радіаційна обстановка на самому другому енергоблоці та в межах станції нормальна.

За міжнародною шкалою INES така ситуація оцінюється як "не суттєва для безпеки".

Популярні зараз

Названо тарифи на газ з 1 травня: інформація від усіх постачальників

У Нафтогазі зробили заяву з приводу масштабної аварії на газопроводі: що буде з постачанням газу

Українці зможуть повернути частину грошей, витрачених на оплату комунальних послуг

Україна збила бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою унікальної української розробки

На Хмельницькій АЕС сталась аварійна зупинка енергоблоку

"Реакторна установка переведена в безпечний стан. Відновлено штатну схему живлення секцій власних потреб. Причини знеструмлення власних потреб енергоблока №2 встановлюються", - повідомоляють з інформцентру ХАЕС.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Слід також зауважити, що зараз якраз на другому енергоблоці ХАЕС триває 169-а доба середнього планового ремонту. Ремонт наближається до завершення. І вже незабаром енергоблок мали виводити на планову потужність. Очевидно, через цю нештатну ситуацію під'єднання відремонтованого енергоблоку до енергосистеми України трохи зсунеться у часі. Однак причину спрацювання аварійної системи слід з'ясувати та усунути.

Нагадаємо, кількома днями раніше на електростанціях України одночасно стояли 15 енергоблоків. Дев'ять із них стояли через аварійні зупинки. Правда, усі вони – на теплових електростанціях, а не на атомних.