В уряді озвучили квітневий тариф на електроенергію

Автор: Марченко Любов

Стало відомо, яким буде тариф на електроенергію в квітні. Уряд вагається називати тарифи на більш віддалену перспективу, проте, скільки коштуватиме електрика в наступному місяці, вже можуть сказати достовірно.

В уряді озвучили квітневий тариф на електроенергію - today.ua

Тариф на електроенергію в квітні вирішено залишити таким, як є зараз – по 1,68 гривні за кват*годину. Про це повідомив у ході своєї прес-конференції глава уряду Денис Шмигаль. При цьому він зауважив, що така вартість навіть близько не дотягує до ринкової. Отже, рано чи пізно, тариф на електроенергію доведеться підвищувати.

Яким чином його підвищуватимуть, в уряді ще метикують. За словами самих урядовців, там вже перебрали із десяток різних варіантів, але на жодному поки не зупинилися.

На сьогодні достеменно можна сказати лиш таке:

  • в квітні тариф на електроенергію залишатиметься незмінним – по 1,68 гривні;
  • тариф переглянуть і збільшать, але не в квітні, і, швидше за все, не в травні;
  • підвищення тарифу відчують лише ті, хто споживає багато електроенергії;
  • для них тариф на електроенергію зросте влітку, і він буде вищим за 2,50 гривні.

В уряді озвучили квітневий тариф на електроенергію

Популярні зараз

У Києві є житлові масиви, які мобілізація обминає: працівники ТЦК туди не навідуються, - The Guardian

В Україні почали модернізувати БТР-60, отримані від Болгарії

Половина чиновників втрачає бронювання від мобілізації: кого заберуть на війну

Україну хочуть змусити до виплати відсотків за боргами приватним компаніям – по півмільярда доларів на рік

Отже, в уряді сперечаються не за майбутнє підвищення тарифу – це вже вирішений факт. Там не можуть визначитись, з якого показника споживання його підвищувати. Розглядалися показники у 300, 500 і 1000 кіловат*годин. Найбільш ймовірно, що зупиняться на позначці в 500, але це ще не остаточно, і все може змінитись.

Логіка адептів нового, підвищеного, тарифу така: більше електрики споживають люди, які мешкають у великих будинках і квартирах, та мають багато електроприладів. Ну, а оскільки у них все це є, то, очевидно,  і є гроші, щоб оплатити користування цими приладами. Такі міркування небезпідставні.

Але прибічники цієї "теорії" забувають (або зумисне забувають) про тих людей, які використовують електрику для опалення своїх будинків – не дуже великих і не дуже заможних. А між іншим, у них в опалювальний сезон лічильник намотує по 1000 кват і більше.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Однак підвищувати тариф однозначно треба. Дехто пропонує підвищити його для всіх, без винятку, приблизно на 30%, щоб дотягнути його до собівартості електроенергії. Хоча та собівартість – також дуже відносне поняття. Адже в загальному тарифному "котлі" змішують і дешеві мегавати, отримані від атомних станцій, і супердорогі "зелені тарифи", за якими оплачується енергія з відновлювальних джерел.

Нагадаємо, теперішній в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко якось на початках свого керівництва в Міненерго натякав, що населенню можуть продавати електрику за дешевим "атомним" тарифом. Та очевидно він вже й сам зрікся  цієї ідеї.