Today.ua

Пенсіонерам у березні додадуть від 100 до 1000 гривень: хто отримає більше

Індексація пенсій відбудеться вже в березні і виплати перерахують 8 мільйонам українцям. Сума надбавки у всіх буде різною. Комусь пощастить отримати на 1000 гривень більше, а комусь додадуть не більше 100 гривень.

Пенсіонери, які отримують пенсію не менше 9090 грн, з 1 березня отримають ще на 1000 гривень більше. Тим громадянам, хто у кого різниця між розрахунковою пенсією і фактичною менше 11%, в середньому додадуть по 308 грн. Мінімальна надбавка складе 100 гривень.

Березнева індексація пенсій вираховується виходячи з інфляції і динаміки зростання зарплат в країні. При підрахунку береться половина суми торішньої інфляції і половина від динаміки зростання зарплат за останні три роки. Рівень інфляції в Україні був у межах 5%, а зарплати росли на 17%. Якщо поділити суму 22% навпіл, то виходить 11%. Таким чином, пенсії в країні будуть проіндексовані на 11%. Важливо знати, що індексується тільки чиста пенсія, без надбавок за наднормативний стаж і інших доплат. Тому не поспішайте вираховувати 11% від своєї пенсії, щоб дізнатися розмір індексації. Кінцева сума виявиться все-одно нижче.

Крім того, не всі літні громадяни отримають надбавку до виплат в березні. Зокрема, пенсії не будуть проіндексовані військовим, державним службовцям, науковцям, а також тим, хто отримує максимальну пенсію.

Нагадаємо, власники електронних трудових книжок скаржаться на те, що у них пропадає страхового стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ