Пенсії в Україні будуть знижуватися: чому пенсіонери опинилися за межею бідності

Автор: Шевченко Лилия

Незважаючи на регулярну індексацію пенсій, велика частина пенсіонерів в Україні живуть за межею бідності. Рівень щомісячних виплат істотно нижчий за фактичний прожитковий мінімум. Чому так відбувається, і чи є вихід з ситуації, що склалася?

Пенсії в Україні будуть знижуватися: чому пенсіонери опинилися за межею бідності - today.ua

З 1 березня 2021 для 8 мільйонів українців похилого віку була проведена індексація пенсій на 11 відсотків, що склало в середньому близько 305 гривень. Однак не можна сказати, що з такою надбавкою до пенсії українцям стане жити легше, оскільки сума виплат далека від фактичного прожиткового мінімуму в країні.

Експерти підрахували, що фактичний прожитковий мінімум (без урахування витрат на телефонний зв'язок, відпочинок, інтернет і т.п.) для пенсіонерів дорівнює 3,5 тис. гривень на місяць. При цьому, пенсії навіть після індексації не перевищують середню відмітку в 2,4 тис. гривень.

Пенсії в Україні будуть знижуватися: чому пенсіонери опинилися за межею бідності Причина бідності пенсіонерів в Україні не є ні для кого секретом, у держави банально не вистачає грошей на виплати літнім людям на гідному рівні. Більш того, за даними аналітиків, нове законодавство, демографічна і економічна криза тільки погіршать тяжке становище пенсіонерів. Раніше прем'єр Денис Шмигаль відкрито заявив, що якщо нічого не зміниться, то через 15 років пенсії в Україні не виплачуватиме будуть взагалі.

Популярні зараз

Зеленський пояснив, чому мобілізація стосуватиметься насамперед молодих чоловіків

Kia показала електричну версію кросовера Sportage із запасом ходу 720 км

Стрижка піксі-боб – один із найкращих варіантів для тонкого волосся: фото модної зачіски

Кейт Міддлтон показала рідкісне фото молодшого сина у день його народження

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Єдиний вихід, який пропонують в партії «Слуга народу» для подолання бідності пенсіонерів, це впровадження накопичувальної пенсії. Однак поки що ніхто не може дати відповідь, якщо фонд, якому люди довірять свої заощадження на старість, збанкрутує, хто поверне гроші?

До речі, накопичувальна система пенсій, швидше за все, буде впроваджена в Україні. Верховна Рада підтримала законопроект, який змінить життя всіх громадян країни.