Today.ua

Страсна п'ятниця 2021: головні заборони свята, традиції та прикмети

Релігійне свято Страсна п'ятниця вважається самим скорботним днем в році, коли християни згадують мученицьке розп'яття на хресті Спасителя Ісуса Христа.

Прийнявши кару на хресті, Ісус Христос спокутував гріхи всього людства, дарував спасіння і процвітання. Свято має плаваючу дату і завжди відзначається за три дні до Великодня, оскільки, за біблійними переказами, Спаситель воскрес через три дні після загибелі.

Напередодні Страсної п'ятниці християни святкують Чистий четвер. В 2021 році Православні віруючі відзначають Страсну п'ятницю 30 квітня, католики цей день зустріли 2 квітня.

У день Страсної п'ятниці слід відвідати церковну службу і принести додому з храму 12 церковних свічок. Щоб в будинку запанували благополуччя і щастя, необхідно розставити свічки в різних кімнатах і дати їм догоріти до кінця.

Заборонено в цей день порушувати обмеження Великого посту, куштувати можна виключно рослинну їжу без смакових добавок. Не можна влаштовувати святкування і вдаватися до розваг.

У народі кажуть, що якщо в Страсну п'ятницю посадити дерево або посіяти городні культури, то урожай буде мізерним. У цей день не можна працювати і займатися рукоділлям.

Хто веселиться і віддається обжерливості в Страсну п'ятницю, той весь рік буде плакати і хворіти. Це основна прикмета цього дня.

Дізнайтеся також, коли православні християни відзначатимуть головне свято в році - Великдень 2021. Історія, традиції та заборони свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ