Today.ua

В Україні яблука подорожчають до 75 грн за кілограм: як зміняться ціни на продукти навесні

Експерти прогнозують зростання цін на багато категорій продуктів харчування навесні 2021 г. Що подорожчає на українських ринках і в магазинах?

Глава проекту «АПК: овочі та фрукти» Олександр Хорєв впевнений, що до травня підвищаться ціни на буряк. Через неврожай в минулому році на коренеплоди буряк на ринку вже подорожчав в два рази, в порівнянні з 2020 роком.

Вартість цибулі на сьогоднішній день в середньому 2,5 гривні за один кілограм, але на думку Хорєва, в квітні овоч подорожчає до 5 грн за кг.

Найгіршою буде ситуація з яблуками, низька врожайність, масовий вивіз кращих плодів за кордон приведуть до того, що в травні за кілограм найпопулярніших вітчизняних фруктів проситимуть від 55 до 75 гривень за кілограм.

Навряд чи збережеться колишня ціна на м'ясо, аналітики відділу асоціації «М'ясна галузь» прогнозують зростання цін на свинину та ковбасні вироби. Причина - підвищення закупівельної вартості м'яса.

Хліб соціальних сортів, через подорожчання борошна, буде рости в ціні на 2 відсотки щомісяця. Кондитерські вироби, печиво і здоба дорожчатимуть ще швидше і значніше. Про це повідомив керівник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Крім того, очікується невелике підвищення цін на крупи, курячі яйця та олію.

Більш оптимістично дивиться в майбутнє голова Асоціації постачальників торговельних мереж України. Олексій Дорошенко розповів, що ціни на продукти харчування знизяться. Коли це відбудеться?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ