Вербна неділя 2021: дата, історія і важливі традиції свята

Автор: Шевченко Лилия

Православні християни готуються до святкування Вербної неділі, яка в 2021 році випадає на 25 квітня. У цей день віруючі підуть до церкви, щоб освятити гілочки квітучої верби.

Вербна неділя 2021: дата, історія і важливі традиції свята - today.ua

Вербна неділя або Вхід Господній в Єрусалим - це свято, яке присвячено давнім подіям, описаним в Біблії. Ісус Христос воскресив Лазаря з мертвих, дізнавшись про це, мешканці Єрусалиму зустрічали Пророка, як царя, устеляючи його шлях пальмовими гілками і дорогим одягом. У церквах західного обряду Вхід Господній в Єрусалим називають Пальмовою неділею. Православна церква замінила пальму вербою, яка розпускається найпершою в наших широтах.

Для освячення заборонено зрізати вербу на кладовищах і поблизу сміттєзвалищ, дерево повинно рости в чистому місці. Освячені в церкві гілочки верби вважаються чудодійними, віруючі торкаються ними до всіх домашніх, примовляючи: «Будь великий, як верба, здоровий, як вода, і багатий, як земля».

Викидати принесені з церкви гілки верби не можна, їх ставлять у вазу біля ікон чи у ложа хворого. Освячена рослина весь рік буде служити захисним оберегом.

Популярні зараз

Шмигаль зробив заяву щодо подальшого фінансування пенсій та соцвиплат в Україні

В Україні починається масовий перерахунок субсидій: що зміниться

В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років

У квітні на виплату пенсій виділено меншу суму коштів, ніж у березні: названо причину скорочення фінансування

Вербна неділя 2021: дата, історія і важливі традиції свята Якщо в будинку є дівиці на виданні, то гілки верби ставлять у вазу з водою, коли вони пустять коріння, дівчина повинна висадити їх в городі. Якщо молоді саджанці приживуться, то красуня в цьому році вийде заміж.

На Вербну неділю не можна займатися рукоділлям і працювати. Також суворо заборонено вживати алкогольні напої і лихословити, заздрити, злитися, носити в голові важкі думки.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Вважалося, якщо посадити в цей день кімнатну рослину, то в будинку покращиться фінансове становище.

Відзначимо, що в день святкування Вербної неділі 2021 в Україні буде діяти карантин. Яких обмежень доведеться дотримуватися віруючим?