Коболєв пропонує повернути у квітні ринковий тариф на газ: які ще ідеї висуває глава “Нафтогазу“

Автор: Марченко Любов

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв пропонує повернути в квітні ринковий тариф на газ, аби люди могли сповна оцінити, що таке ринок. Про це глава "Нафтогазу" заявив в ефірі "Радіо НВ".

Коболєв пропонує повернути у квітні ринковий тариф на газ: які ще ідеї висуває глава “Нафтогазу“ - today.ua

"Ми пропонуємо ввести обов'язковий річний продукт з 1 травня, позаяк кінцевому споживачу треба чітко розуміти, що було б, якби річного продукту не було, тобто дати ринку продемонструвати себе", - заявив Андрій Коболєв.

Тобто, Андрій Коболєв вважає, що українці поки недостатньо відчули на собі ринкову стихію, і їх варто було б для науки змусити хоч один місяць оплатити газ за ринковими цінами. (Очевидно, ринкова ціна при цьому буде такою, якою її призначить "Нафтогаз", адже ціни на європейському ринку вже пішли на спад, - авт).

Він також вважає, що оплата за річним тарифом на газ, яку зараз пропонує впровадити на ринку регулятор (НКРЕКП), по суті не є річним продуктом у чистому вигляді. Бо річний продукт передбачає покупку заздалегідь обумовленого обсягу газу за річним тарифом. При цьому споживач оплачує щомісяця однакову ціну за газ рівними частками.

Популярні зараз

Названо тарифи на газ з 1 травня: інформація від усіх постачальників

НБУ оголосив про масове закриття банківских відділень

У Нафтогазі зробили заяву з приводу масштабної аварії на газопроводі: що буде з постачанням газу

Українці зможуть повернути частину грошей, витрачених на оплату комунальних послуг

Зараз же регулятор пропонує просто продавати газ населенню цілий рік за фіксованою ціною, однак оплачувати його за фактом споживання, а не за заздалегідь обумовленим обсягом. Коболєв пропонує повернути у квітні ринковий тариф на газ: які ще ідеї висуває глава “Нафтогазу“ Коболєв вважає, що в нинішній ситуації регулятор має рацію. Люди морально не готові оплачувати влітку завищені обсяги газу і за завищеною ціною аби кому, не будучи упевненими в тому, що постачальник газу не кине їх взимку напризволяще.

"І це в принципі логічно, тому що якщо на ринку будуть працювати якісь приватні компанії, які зараз не мають жодних зобов'язань, ніяких активів, то я, як споживач, оплачуючи їм влітку якийсь більший обсяг грошей, ніж я споживаю, переживав би, чи не зникне ця компанія завтра. Тому поки рішення йти фактично за фіксованою річний ціною ", - висловив свої міркування Андрій Коболєв.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Навряд чи він на щось натякав, але очевидно "Нафтогаз" - саме та компанія, яка "не зникне завтра". А за інших глава "Нафтогазу", звичайно, поручитися не може.

А тим часом, компанію "Нафтогаз" звинувачують у рейдерстві на газовому ринку. Експерти вважають, що "Нафтогаз", користуючись своїм винятковим правом на газ українського видобутку, нав'язує свої "правила гри" на газовому ринку і забирає під себе клієнтів компаній-конкурентів.