“Нафтогаз“ звинувачують у рейдерстві на ринку збуту газу

Автор: Марченко Любов

Компанію "Нафтогаз" звинувачують у рейдерстві на ринку газу. "Нафтогаз", використовуючи своє право постачальника останньої надії, захоплює клієнтів у своїх конкурентів. Через нього вже кілька великих гравців на ринку газу були змушені зійти з дистанції.

“Нафтогаз“ звинувачують у рейдерстві на ринку збуту газу - today.ua

Черговою жертвою "Нафтогазу" стала компанія "Полтавагаз збут", позбавлена можливості поставляти газ своїм клієнтам. Протягом року "Нафтогаз" не раз відмовлявся постачати полтавським газовикам блакитне паливо. І це, незважаючи на те, що полтавчани дотримувалися всіх умов контракту, повідомляють у "Полтавагаз збут".

Механізм відторгнення клієнтів простий

Компанія "Нафтогаз трейдинг", яка входить у групу "Нафтогаз" і яка повинна була поставляти газ полтавчанам, в кінці лютого, не маючи ніяких на те підстав, відмовилася відпускати газ для "Полтавагаз збуту", що позбавило полтавчан ресурсу для торгівлі.

Крім того, компанія "Нафтогаз" та інші постачальники блакитного палива були із самого  спочатку поставлені в нерівні умови. "Нафтогаз" маючи в своєму розпорядженні "дочку" у вигляді "Укргазвидобування", має необмежений доступ до дешевого вітчизняного газу, в той час як інші компанії позбавлені такої можливості і змушені купувати газ за ринковими цінами, які значно вище встановленого Кабміном фіксованого тарифу на газ.

Популярні зараз

Названо тарифи на газ з 1 травня: інформація від усіх постачальників

У Нафтогазі зробили заяву з приводу масштабної аварії на газопроводі: що буде з постачанням газу

Українці зможуть повернути частину грошей, витрачених на оплату комунальних послуг

Україна збила бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою унікальної української розробки

Таким чином, всі вони зараз зазнають збитків. Однак регіональні постачальники згодні і на це, аби не втратити свого клієнта. А тим часів, "Нафтогаз" переманює споживачів дешевшими тарифами. Однак, якщо навіть і це не допомагає, "Нафтогаз" чинить і зовсім нечистоплотно: просто блокує поставки газу своїм конкурентам. Так, власне, і вчинив "Нафтогаз" із "Полтавагаз збутом".

“Нафтогаз“ звинувачують у рейдерстві на ринку збуту газу Через це, та ще через брак власних коштів для закупівлі газу, полтавчани втратили можливість постачати блакитне паливо своїм клієнтам. Всі вони перейшли до постачальника останньої надії, тобто, до "Нафтогазу".

"У зв'язку з викладеними обставинами, всі побутові споживачі газу компанії" Полтавагаз збут "з березня 2021 року отримуватимуть природний газ від "Газопостачальної компаніяї "Нафтогаз України". Ця компанія буде поставляти газ усім побутовим споживачам, як "постачальник останньої надії" (ПОН), за встановленою урядом на березень граничною ціною - 6,99 грн за 1 куб ", - йдеться в повідомленні на сайті компанії.

Більш різко висловився на адресу "Нафтогазу член правління Української енергетичної асоціації Дмитро Марунич.

"Національна акціонерна компанія" Нафтогаз України "збільшує свою частку на ринку газу за рахунок "рейдерства під прикриттям держави", - заявив Марунич.

Створений спеціально під "Нафтогаз", механізм переходу до постачальника останньої надії Марунич називає інструментом "красивого відбирання клієнтів". Він також заявляє, що всі правила на ринку газу нині виписані саме під "Нафтогаз".

"Смарт газ систем", "Мелітопольгаз", "Газпостачсервіс", Донецькоблгаз "," Монтажник", "Херсонрегіонгаз", "Гадячгаз", Кременецький УПРГ і тепер ось "Полтавагаз збут", через нечесну конкуренцію, вже втратили своїх клієнтів, які автоматично перейшли "під крило" до "Нафтогазу".

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Якби "Нафтогаз" не порушував умов конкуренції, то на сьогодні чисельність його абонентів становила би близько 330 тисяч, а не 1,2 мільйона, як у нього є зараз.

Нагадаємо, в.о. глави Міненерго Юрій Вітренко хоче позбавити "Нафтогаз" монопольного становища на ринку газу і дати решті компаній вільний доступ до газу власного видобутку. Це дозволить суттєво знизити тариф на газ для побутових споживачів.