Today.ua

Компенсація за електроопалення: українцям розповіли, як розраховують виплати

У зв'язку зі скасуванням пільги на перші 3000 кВт*год, яку раніше мали жителі будинків з електроопаленням, уряд призначив грошову компенсацію для них. Її отримуватимуть три місяці: з січня по березень. У січні гроші отримали понад 571 тисячу українців. Компенсація за електроопалення склала в середньому 564 гривні. У прес-службі постачальника електроенергії і газу YASNO розповіли, як її рахують.

Відповідно до постанови Кабміну, претендувати на компенсацію за електроопалення можуть такі категорії:

Алгоритм розрахунку компенсації за електроопалення простий:

Наприклад, споживач, який використовує в своєму будинку електрообігрів, витратив за місяць 400 кВт * год електроенергії. Раніше, маючи пільговий тариф в розмірі 0,9 гривні за кВт * год, він платив за електрику 360 гривень на місяць. Тепер же його плата склала 673 гривні. Таким чином, різниця у вартості дорівнює: 672 - 360 = 312 гривень. Ці 312 гривень і будуть компенсацією за електроопалення.

В інформації також зазначають: для того, щоб не виникало плутанини з нарахуванням цієї компенсації, необхідно вчасно подавати показники лічильника.

Якщо при цьому сім'я, яка використовує електроопалення, отримує субсидію на комунальні послуги, то розмір компенсації за електроопалення буде їй зарахований до загальної суми субсидії. Якщо ж субсидії немає, то компенсацію просто зарахують на особовий рахунок абонента відразу постачальнику електроенергії.

Нагадаємо, в уряді вирішують, яким буде тариф на електроенергію після 31 березня. Його однозначно будуть збільшувати. Правда, при цьому ще не можуть визначитися, скільки кіловат буде оплачуватися за пільговим тарифом - 1,68 гривні. Кіловати, які будуть спожиті понад цю норму, можуть коштувати більше 3 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ