Today.ua

Кредит МВФ може не знадобитися: в Україні збирають більше податків, ніж було заплановано в бюджеті

Кредит, у якому нам в черговий раз відмовив МВФ, може нашій країні зовсім не знадобитися. В Україні перевиконують план податкових надходжень. Так, за перші два місяці 2021 план із податкових надходжень перевищений більш ніж на 3 мільярди гривень. Такий втішний факт повідомив Олексій Любченко, який очолює Державну податкову службу.

"За два місяці, хоча лютий ще не завершений, можемо констатувати перевиконання індикативних показників, визначених Міністерством фінансів, більш ніж на 3 мільярди гривень", - повідомив Любченко.

Навіть більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року податкові надходження зросли на 10 мільярдів гривень, повідомляє головний фіскал країни. Це дає підстави сподіватися, що така тенденція збережеться, і за підсумками року вдасться вийти на ще відчутніший показник перевищення фактичного податкового збору над плановим.

За такої умови, кредит МВФ, на який так розраховує Україна, може і не знадобитися. До речі, фінансові експерти кажуть, що весну і літо нинішнього року Україна може пройти зовсім без проблем. Проблеми можуть виникнути восени, коли Україні прийде пора розраховуватися за зовнішніми запозиченнями.

 Однак оптимісти сподіваються, що на той час українській владі все ж вдасться знайти точки дотику з МВФ і, таки, отримати довгоочікуваний кредитний транш. Хоча МВФ висуває ряд умов, які українська влада вважає неприйнятними.

Нагадаємо, про розбіжності з МВФ щодо деяких питань говорив на своєму недавньому брифінгу і президент України Володимир Зеленський. При цьому він зауважив, що українська влада не розглядає гроші МВФ як єдину соломинку, за яку неодмінно треба вхопитися, щоби держава залишилася на плаву. Гарант запевнив, що у влади є на цей випадок і план Б, і план В.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ