Today.ua

Лікування інсульту в Україні буде коштувати в 5 разів дорожче: за що пацієнту не доведеться платити

В Україні в п'ять разів зросла вартість лікування інсульту. Згідно з оновленою Програмою медичних гарантій, вартість лікування інсульту тепер може досягати 97 тисяч гривень замість 19,3 тисячі, як було до того. Витрати по лікуванню хворого бере на себе держава.

За словами глави МОЗ Максима Степанова, раніше на кожного інсультного хворого держава виділяла 19,3 тисячі гривень. Тут не враховувалася складність випадку, а всі інсульти фінансувалися однаково. Однак тепер, в оновленій Програмі, передбачена градація: в залежності від складності випадку може бути різна вартість його лікування. Максимальна сума, передбачена на лікування інсульту - 97 тисяч гривень.

При цьому з кишені пацієнта ці гроші витрачатися не будуть. За лікування пацієнта медзакладу заплатить держава.

"1 квітня минулого року тариф, який держава платила за лікування інсульту, був 19,3 тис. гривень - без будь-якої різниці, який стан у людини після інсульту. Зараз тариф збільшений до 97 тис. гривень в залежності від методу лікування, від того, який саме інсульт ", - говорить Максим Степанов.

На жаль, сьогодні серцево-судинні захворювання посідають перше місце у причинах смертності українців. Від них помирає 67% наших співгромадян. Тому так важливі якісна діагностика і лікування захворювань судин і серця.

Для пацієнтів, за новим прейскурантом, будуть безкоштовно доступні такі лікувально-діагностичні операції:

При цьому, як видно з цього переліку, відновлення після гострого періоду, очевидно, буде відбуватися вже за рахунок пацієнта.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я розповіли, якою незабаром буде зарплата медпрацівників в Україні. Зарплата лікаря стартуватиме від 23 тисяч гривень, медсестри - від 17 тисяч, а молодшого медичного персоналу - від 12 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ