Багато літніх українців ризикують залишитися без пенсії: уряд залишив їм єдиний вихід

Автор: Марченко Любов

Для багатьох літніх українців, вже з цього року, пенсія стала недосяжною мрією. З початку 2021 року тим, кому не вистачає страхового стажу, держава перестала виплачувати пенсії. Причому з кожним роком вимоги до стажу будуть посилюватися.

Багато літніх українців ризикують залишитися без пенсії: уряд залишив їм єдиний вихід - today.ua

В цьому році, щоб піти на заслужений відпочинок в передбачені законом 60 років, українцям необхідно мати 28 років страхового стажу. Нагадаємо, що страховим є стаж, протягом якого з зарплати працюючого регулярно відраховується ЄСВ (єдиний соціальний внесок), з якого формуються соціальні виплати. Тобто, якщо в якийсь період роботи з вашої зарплати ЄСВ не платиться, то цей час у стаж не зараховується. І вийти на пенсію в 60 років ви не зможете.

При цьому закон дозволяє вийти на пенсію і при меншому страховому стажі, але не в 60, а пізніше. Так, українці, які мають від 18 до 28 років страхового стажу, можуть дочекатися пенсії вже в 63 роки. А ті, у кого стаж становить від 15 до 18 років, підуть відпочивати лише в 65.

З кожним роком вимоги до страхового стажу будуть зростати

Уже в наступному році, щоб вийти на пенсію в 60, знадобиться 29 років страхового стажу, в 2023 - 30. Він буде щорічно зростати до 2028 року, поки не досягне 35 років. При цьому деякі періоди життя, які раніше входили до страхового стажу, тепер зараховуватись не будуть.

Популярні зараз

Коли закінчиться війна в Україні: прогноз російського математика

В Україні стартувала “м'яка“ мобілізація, - Reuters

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

Що не будуть зараховувати:

  • період навчання у вузі;
  • декретну відпустку;
  • період перебування на обліку в центрі зайнятості.

При всіх цих умовах шанси вийти на пенсію в 60 років стають примарними для багатьох наших співгромадян. Багато літніх українців ризикують залишитися без пенсії: уряд залишив їм єдиний вихід

Що пропонує держава

Купівля страхового стажу

Можна, звичайно, і не працювати до 63-65 років, а просто докупити собі стаж, якого бракує. Вартість одного року відсутнього стажу на сьогодні становить близько 21 тисячі гривень. Але, по-перше, потрібно мати ці гроші. По-друге, якщо вам не вистачає, наприклад, три роки, то вже потрібно заплатити 63 тисячі і так далі.

"Рік страхового стажу докуповується десь за 21 тисячу гривень. Тобто, якщо ви маєте 21 тисячу гривень, і раптом вам не вистачає 1 року страхового стажу, щоби потім отримувати пенсію в розмірі 3 тисячі гривень на місяць, то ви можете дозволити собі таке величезне багатство ", - говорить економіст Олег Пендзин.

Отже, така покупка відсутнього стажу має сенс, якщо майбутній пенсіонер не дотягує до заповітної пенсії кілька місяців. В інших випадках гра не вартує свічок.

Накопичувальна пенсія

Держава готує закон про накопичувальні пенсії. Якщо його приймуть, то з кожного працюючого українця будуть відраховувати щомісяця відсотки на його особистий накопичувальний рахунок. Згодом, коли він досягне пенсійного віку, йому почнуть повертати ці гроші.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Однак і тут є необхідна умова: людина повинна працювати легально. Інакше ніякі гроші з її зарплати відраховуватися не будуть ні в солідарний Пенсійний фонд, як зараз, ні в накопичувальний.

Є ще й чимало інших серйозних аргументів, чому сьогодні в Україні накопичувальна пенсія виявиться нежиттєздатною. Загалом, багато аналітиків вважають, що запровадження накопичувальної пенсії в Україні буде передчасним і неефективним.