Today.ua

Депутати збираються повернути “Мотор Січ“ в державну власність

Запорізьку компанію "Мотор Січ" хочуть забрати у китайців і націоналізувати. У Верховній Раді незабаром можуть розглянути відповідний законопроект. Він уже готовий і незабаром буде винесений на розгляд депутатів. Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Не виключено, що документ винесуть на розгляд вже наступного тижня, каже Арахамія. За його словами, питання про власність на це підприємство - це питання обороноздатності України. Адже "Мотор Січ" - одне з небагатьох українських підприємств, яке могло на рівних конкурувати з провідними європейськими виробниками двигунів для авіації.

Навіть більше, за деякими виробами "Мотор Січ" перевершувало зарубіжні аналоги і не мало собі рівних. Крім двигунів для авіації, підприємство виробляє також газотурбінні установки, здатні працювати в умовах полярного холоду.

Отже, продаж такого підприємства була величезною стратегічною помилкою. Тепер українська влада хоче її виправити. Чи вдасться їй це зробити - невідомо. Ображені китайські інвестори, яких не допускають до управління підприємством, в грудні минулого року звернулися до міжнародного арбітражу.

Китайці хочуть стягнути з України 3,5 мільярда доларів за те, що українська влада прагне відібрати у них те, що по праву належить їм.

При цьому тривожиться не лише українська влада, а й багатотисячний колектив заводу, який не знає, яке майбутнє на нього чекає.

"Зараз не визначено стан підприємства, а там працюють кілька десятків тисяч людей Вони звертаються до нас і просять визначити, який статус, і яке майбутнє у цього підприємства", - поділився Давид Арахамія.

А між іншим, "Мотор Січ" - це містоутворююче підприємство не лише для Запоріжжя, а й для деяких менших міст, де розміщені філії компанії.

Отже, Україна хоче його повернути. Тим більше, що цього хочуть і США, які давно заявляли, що не проти прикупити "Мотор Січ" собі. Та, мабуть, свого часу китайці  запропонували вигідніші умови угоди.

Питання "Мотор Січ" - це не лише питання обороноздатності, а й питання виживання України. Адже якщо доведеться повертати китайцям затребувані в суді 3,5 мільярда доларів, то взяти їх просто буде звідки.

Нагадаємо, наприкінці січня 2021 Володимир Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів підприємства "Мотор Січ". Багато аналітиків вважають це політичною помилкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ