“Ми почнемо оцінювати громадян за видатками: будемо питати і перевіряти“ - міністр фінансів України

Автор: Марченко Любов

Податкова амністія дасть можливість громадянам, у яких не все "чисто" з їхніми доходами, уникнути в майбутньому непорозумінь із державою через неясні джерела походження їхніх грошей. Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів, яким чином у найближчому майбутньому держава буде контролювати доходи громадян і виявляти можливі, пов'язані з цим, правопорушення.

“Ми почнемо оцінювати громадян за видатками: будемо питати і перевіряти“ - міністр фінансів України - today.ua

Глава Мінфіну України, поділився, як держава, вже у найближчому майбутньому, буде боротися з ухиленням громадян від сплати податків, і яке покарання за це буде передбачено.

Так, за словами міністра, держава через податкову амністію дасть можливість легалізувати свої доходи тим громадянам, які не зробили цього раніше. В іншому випадку їх звинуватять за відповідними статтями українського законодавства і, в кінцевому рахунку, заплатити доведеться більше.

Реалізовано це буде шляхом жорсткого моніторингу з боку податкової служби. Спосіб життя громадян буде порівнюватися з їхніми задекларованими доходами та майном. На підставі отриманої в ході моніторингу інформації податківці будуть вирішувати, висувати до них будь-які претензії, чи ні.

Популярні зараз

Зеленський пояснив, чому мобілізація стосуватиметься насамперед молодих чоловіків

В Україні очікуються звільнення та підвищення зарплат, — Нацбанк

Kia показала електричну версію кросовера Sportage із запасом ходу 720 км

У Німеччині заявили, що допомога США для України може виявитися останньою

"Після закінчення амністії ми почнемо оцінювати громадян за видатками: будемо питати і перевіряти, а на яких офіційних підставах ви заробили кошти, щоб купити будинок, автомобіль і так далі", - пояснив Марченко.

“Ми почнемо оцінювати громадян за видатками: будемо питати і перевіряти“ - міністр фінансів України Варто нагадати, що запровадження так званої податкової амністії активів з метою детінізації економіки України передбачено відповідним законопроектом №5153 "Про надання нульової декларації", яку президент Володимир Зеленський деякий час назад вніс у парламент. 23 березня Комітет з питань фінансів рекомендував Верховній Раді прийняти цей законопроект.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Відповідно до закону, громадянам надається можливість добровільно задекларувати свої активи в рамках податкової амністії. Ця пропозиція одноразова і буде діяти в період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022. Відрахування від задекларованих активів буде залежати від їхнього виду.

Для різних видів активів будуть діяти різні ставки:

  • 5% щодо валютних цінностей та активів, розміщених на рахунках в банках в Україні;
  • 9% щодо валютних цінностей, розміщених за кордоном;
  • 2,5% щодо вартості державних облігацій України, придбаних декларантом в період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

Нагадаємо, зараз держава також проводить ретельну верифікацію одержувачів соціальних виплат. Мінфін нагадав, в якому випадку людину можуть позбавити субсидії.