Податкова амністія в Україні: яку суму громадянам “пробачать“ без декларації

Автор: Марченко Любов

В Україні незабаром може з'явитися закон про податкову амністію. За цим законом українські громадяни, які не можуть пояснити походження своїх грошових та інших статків, можуть їх задекларувати, заплативши з них невеликий податок. Після цього у держави вже не буде до них питань щодо походження цих грошей.

Податкова амністія в Україні: яку суму громадянам “пробачать“ без декларації - today.ua

Про те, що передбачає запропонований законопроект № 5153, розповів в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Що передбачає законопроект про податкову амністію

Відразу зауважимо, що цей законопроект стосується лише тих доходів, з яких чомусь не платилися податки.

Громадяни, які мають гроші та інші активи, походження яких вони не можуть пояснити, можуть задекларувати ці активи, сплативши з них невеликий податок, і після цього спати спокійно.

Популярні зараз

Жданов заявив, що росіяни можуть захопити Київ: “Вони все одно досягнуть мети“

В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

У Раді пропонують підвищити тариф на електроенергію для населення до рівня собівартості

В Україні показали Daewoo Lanos нового покоління

Зробити це можна буде протягом року: з 1 липня 2021 по 1 липня 2022. Звичайно, якщо закон буде прийнятий парламентом.

"У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, за якої громадяни різного достатку накопичують ті чи інші гроші з ухиленням від оподаткування. Власне, податкова амністія дає можливість і шанс людям вийти "в білл", завершити цю практику ухилення від оподаткування, і почати своє фінансове життя з нового аркуша ", - розтлумачив Гетманцев.

Сплативши невисокий відсоток із "мутних" грошових активів і 9% з інших - негрошових, громадяни зможуть далі жити спокійно. Уже ніхто не посміє в них запитати, звідки взялося все це "нажите непосильною працею".

Гетманцев вважає, що така невелика плата за спокійне життя є цілком адекватною. Тим більше, якщо врахувати, що звичайний податок на доходи фізосіб становить 18%, і ще 1,5% громадяни платять за військовим збором.

Податкова амністія в Україні: яку суму громадянам “пробачать“ без декларації При цьому ті гроші, з яких платилися податки, і активи, придбані за гроші, з яких були сплачені податки, заново декларувати не потрібно, зазначає Гетманцев. Закон стосуватиметься лише тих активів, які були отримані без сплати податків.

Яку суму не потрібно буде декларувати

Підлягають оприлюдненню не всі гроші, що є у громадян в калитці. Законопроектом передбачена сума, яку держава "пробачить" і так. Вона дорівнює 400 тисячам гривень. Тобто, держава вважає, що не варто "робити нерви" громадянам через такі незначні суми.

"І це саме ті гроші, які зароблені з ухиленням від оподаткування. Ми вважаємо, що будь-який громадянин України може мати амністовані гроші в розмірі 400 тисяч гривень за результатами саме цієї амністії", - підкреслив нардеп.

І, нарешті, прикра звістка для вітчизняних чиновників

На них цей закон не буде поширюватися. Вони-то якраз зобов'язані регулярно декларувати всі свої фінансові та майнові придбання і витрати. Ну, наприклад, неймовірне везіння в лотереї.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

При цьому поки не відомо, що закон говорить про колишніх чиновників, які зуміли нажити свії статки під час перебування при владі. Правда, більшість із них майже жебракує, але при цьому у кожного є процвітаючі в бізнесі теща, бабуся або юне жовтороте чадо.

Нагадаємо, українці також зобов'язані платити податки на додаткові доходи. Правда, не всі навіть підозрюють про такий закон. І тим більше, не всі платять ці податки.