Today.ua

Уламки некерованої китайської ракети благополучно впали в океанські глибини поблизу Мальдів

Некерована важка китайська ракета Long March 5B ( "Чанчжен-5В"), яка могла впасти на голови мільйонам жителів Землі, благополучно затонула в Індійському океані. Ракета увійшла в океанські глибини на захід від Мальдівських островів, повідомило агентство Reuters.

30-метрова махина вагою в 22 тонни, яка зійшла з навколоземної орбіти на швидкості в 29 тисяч кілометрів на годину, не давала спокійно жити розумним мешканцям нашої планети більше тижня. 29 квітня ракета злетіла з острова Хайнань, доставивши на орбіту один із модулів космічної станції, яку будують китайці. Благополучно доставивши вантаж, ракета, як і було заплановано, розпалася на кілька щаблів, які повинні були згоріти в земній атмосфері ще до їхнього падіння.

Більшість уламків ракети дійсно згоріли, проте не її основний щабель вагою в 22 тонни. Обертаючись навколо Землі, ця некерована махина повільно сходила з орбіти і загрожувала долетіти до поверхні планети. Причому ніхто з фахівців не міг передбачити точки входу китайської ракети в атмосферу. А відповідно, ніхто не міг сказати, де вона впаде. Наприклад, при минулорічному запуску шматок аналогічної важкої ракети впав на Кот-д'Івуар, зруйнувавши декілька будівель. На щастя, тоді ніхто з людей тоді не постраждав.

Американці, у яких зараз не самі блискучі відносини з Китаєм, заявили, що не будуть збивати уламок ракеты, який наближається до Землі. А тим часом, мільйони людей, на території Африки, Австралії, Азії та Латинської Америки, затамувавши подих, чекали, куди попрямує китайська ракета. Орбітальна смуга охоплювала кілька материків і багато країн. На щастя, Україна навіть гіпотетично не входила в ту зону, де могли впасти багатотонні уламки.

І ось нарешті, людство може перевести подих: управління космічної інженерії Китаю повідомило щодо падіння ракетного щабля в Індійський океан. Цього разу небезпека минула.Але Китай, очевидно, буде виводити на орбіту ще не одну таку ракету. Тому в найближчому майбутньому не виключені нові загрози.

Нагадаємо, американський мільярдер Ілон Макс не відмовляється від планів колонізації Марса. Причому він має намір приступити до здійснення своєї мрії вже в найближчі роки. Сам мільярдер називає подорож на Марс і його колонізацію "ризикованою, але цікавою пригодою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ