Today.ua

Обіцяна індексація пенсій відбулася: вже відомо, кому і на скільки додали виплати

Індексація пенсій, про яку не припинялися розмови із початку року, нарешті, відбулася. Стало відомо, скільки українських пенсіонерів отримали ті чи інші надбавки до пенсії. З'ясувалося, що найбільша кількість пенсіонерів отримала мінімальну надбавку в розмірі 100 гривень.

Загалом, отримали в березні надбавки до пенсії 7,91 мільйона українців. При цьому теоретично могли би мати індексацію пенсій ще 2,25 мільйона, проте їхні пенсії (з усіма надбавками і доплатами) виявилися вищими, ніж збільшене на 11% "тіло" пенсії.

Так ось: із майже 8 мільйонів громадян, які отримали індексацію пенсій, 3,5 мільйона (або 46,3%) отримали мінімальну надбавку в розмірі 100 гривень.

Загалом, розміри надбавок за чисельністю пенсіонерів розподілилися так:

При цьому не всім українцям здійснили індексацію пенсій. Без перерахунку залишилися ті, хто отримує пенсію за спеціальними законами, працюючі пенсіонери, одержувачі максимальної пенсії і ті, чиї розрахункові пенсії виявилися нижче мінімальної більш ніж на 11%.

Як проводилася індексація пенсій

При індексації "тіло" пенсії помножили на 1,11. При цьому в тіло входить лише розрахункова пенсія. Все решта - надбавки за стаж і всілякі доплати, в неї не входять та індексації не підлягають. Саме тому більшість пенсіонерів отримали не 11% надбавки до пенсії, а менше.

Звичайно, всі пенсіонери поки що не знають, на скільки проіндексували їм виплати. Вони отримають пенсію в ті дні, коли їм призначено.

Нагадаємо, березнева індексація пенсій - не останнє підвищення, а всього лише друге із запланованих на цей рік. Загалом же їх у 2021 році буде п'ять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ