Перехід на літній час: лікар пояснив, чим це загрожує людському організму

Автор: Марченко Любов

Перехід на літній час - це стрес для людського організму, і від нього слід відмовитися раз і назавжди. Таку думку висловив президент Української асоціації медицини сну Юрій Погорецький. Доктор Погорецький повністю схвалює законопроект, який скасовує перехід на літній час, прийнятий в першому читанні Верховною Радою.

Перехід на літній час: лікар пояснив, чим це загрожує людському організму - today.ua
München, 2011. október 27. A világ legkisebb ébresztőóráit gyártó Carlton egyik alkalmazottja minivekkerekkel takarja el szemét a dél-németországi Münchenben 2011. október 27-én, hogy az óraátállítás napjának közeledésére figyelmeztessen. Európa országai a hónap utolsó vasárnapjára, az október 30-ra virradó éjszaka térnek vissza a téli időszámításhoz. (MTI/EPA/Andreas Gebert)

Україні не варто більше переводити стрілки годинника і "стрибати" з одного часу на інший. Цей перехід вкрай шкідливий для організму, вважає лікар. Він каже, що ритм сну і неспання закладався в людині протягом мільйонів років, і він ніяк не пов'язаний із електричним освітленням і графіками, які люди самі собі придумують.

Тому перехід з одного часу на інший вкрай шкідливий. Особливо навесні, коли при переході на літній час у нас забирають одну годину, аби дати нам виспатися у звичному для нас сонячному графіку.

"Є цикл сну і цикл неспання. Хронологічний годинник людини працює за сонцем, яке встає о четвертій ранку, і це найоптимальніший варіант. Тому найкраще жити за часом, який є у нас зараз", - говорить лікар.

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Стало відомо, що буде з цінами на бензин та дизельне паливо найближчим часом

Перехід на літній час: лікар пояснив, чим це загрожує людському організму Людям важко перебудовуватися з одного розпорядку дня на інший, каже доктор. Одні це роблять швидше, а декому потрібно до півроку. І як тільки організм перебудується, його знову змушують переходити на інший час.

Юрій Погорецький зауважує, що ніхто ніколи не займався серйозно статистикою, скільки катастроф відбувається після переведення стрілок. Скільки трапляється серцевих нападів, і, нарешті, скільки стається суїцидів.

"Негативна реакція на переведення часу існує. Дайте людям нормально висипатися", - звертається доктор до прихильників переходу на літній час.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Якщо законопроект проголосують у другому читанні, то ми більше не будемо кожні півроку переводити стрілки годинника. Якщо ж, з якоїсь причини, голосування не відбудеться, то нам доведеться вже в ніч з 27 на 28 березня знову "вкрасти" у себе годину сну, щоб перейти на літній час.

Нагадаємо, астрономи розповіли, коли нам чекати магнітних бур у березні. До речі, березень 2021 буде супроводжуватися дуже неспокійною космічною погодою.