Плата за газ і зміна постачальника газу будуть здійснюватися по-новому: Вітренко анонсував великі зміни

Автор: Марченко Любов

Після закінчення опалювального сезону українців чекають оновлені "правила гри" на газовому ринку. Плата за газ буде здійснюватися по-новому. Порядок зміни постачальника газу також буде спрощено. А ринковий тариф на газ спробують утримати на рівні, який буде не вище від нинішнього 6,99.

Плата за газ і зміна постачальника газу будуть здійснюватися по-новому: Вітренко анонсував великі зміни - today.ua

Зміни в порядку взаємовідносин постачальників газу і побутових споживачів анонсував в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Зокрема, глава Міненерго обіцяє такі зміни:

  • Замість двох платіжок за газ (вартості самого газу і вартості його розподілу) буде одна.
  • Тариф на розподіл газу (абонплату) в різних регіонах приведуть до спільного знаменника, він буде однаковий для всіх.
  • Постачальника газу можна буде легко поміняти через мобільний додаток "Дія".
  • Тарифи на газ після скасування фіксованого тарифу спробують утримати на рівні не вище від нині існуючого - 6,99 гривні за кубометр.

Що стосується останнього пункту, то Вітренко каже, що утримувати тариф вдасться завдяки "ринковим механізмам". Що це за механізми, і як це буде відбуватися на практиці, Вітренко не розповів. Сказав лише, що об'єднання двох тарифів на газ в одній платіжці має призвести до зменшення суми за оплату (хоча не потрібно знати вищу математику, щоб зрозуміти, що сума двох доданків, що в дужках, що без них, не змінюється, - авт.). Плата за газ і зміна постачальника газу будуть здійснюватися по-новому: Вітренко анонсував великі зміни Крім того, Юрій Вітренко пообіцяв, що завдяки напрацьованим ринковим механізмам тариф на газ і після скасування ручного регулювання не буде перевищувати 6,99.

Втім, тариф на газ і так повинен знизитися після закінчення опалювального сезону. Якщо, звичайно, він буде підкорятися ринковим законам. Можливо, глава Міненерго має на увазі широке впровадження тарифного плану "Річний", відповідно до якого цілий рік на газ буде фіксована ціна. Наприклад, ті ж 6,99.

Популярні зараз

Названо тарифи на газ з 1 травня: інформація від усіх постачальників

У Нафтогазі зробили заяву з приводу масштабної аварії на газопроводі: що буде з постачанням газу

Українці зможуть повернути частину грошей, витрачених на оплату комунальних послуг

Україна збила бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою унікальної української розробки

Крім цього, уряд обіцяє максимально спростити для громадян зміну постачальника газу, яка буде здійснюватися через мобільний додаток "Дія".

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

"Йдеться про так званий бот, простіше кажучи, механізм, який автоматично буде порівнювати вашу ціну з цінами інших постачальників і, якщо вона вище, рекомендувати змінити постачальника", - пояснив Вітренко.

Нагадаємо, березневі тарифи на газ у деяких компаній-постачальників будуть дешевше, ніж встановлений Кабміном найвищий тариф у 6,99.