Today.ua

Плата за газ і зміна постачальника газу будуть здійснюватися по-новому: Вітренко анонсував великі зміни

Після закінчення опалювального сезону українців чекають оновлені "правила гри" на газовому ринку. Плата за газ буде здійснюватися по-новому. Порядок зміни постачальника газу також буде спрощено. А ринковий тариф на газ спробують утримати на рівні, який буде не вище від нинішнього 6,99.

Зміни в порядку взаємовідносин постачальників газу і побутових споживачів анонсував в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Зокрема, глава Міненерго обіцяє такі зміни:

Що стосується останнього пункту, то Вітренко каже, що утримувати тариф вдасться завдяки "ринковим механізмам". Що це за механізми, і як це буде відбуватися на практиці, Вітренко не розповів. Сказав лише, що об'єднання двох тарифів на газ в одній платіжці має призвести до зменшення суми за оплату (хоча не потрібно знати вищу математику, щоб зрозуміти, що сума двох доданків, що в дужках, що без них, не змінюється, - авт.). Крім того, Юрій Вітренко пообіцяв, що завдяки напрацьованим ринковим механізмам тариф на газ і після скасування ручного регулювання не буде перевищувати 6,99.

Втім, тариф на газ і так повинен знизитися після закінчення опалювального сезону. Якщо, звичайно, він буде підкорятися ринковим законам. Можливо, глава Міненерго має на увазі широке впровадження тарифного плану "Річний", відповідно до якого цілий рік на газ буде фіксована ціна. Наприклад, ті ж 6,99.

Крім цього, уряд обіцяє максимально спростити для громадян зміну постачальника газу, яка буде здійснюватися через мобільний додаток "Дія".

"Йдеться про так званий бот, простіше кажучи, механізм, який автоматично буде порівнювати вашу ціну з цінами інших постачальників і, якщо вона вище, рекомендувати змінити постачальника", - пояснив Вітренко.

Нагадаємо, березневі тарифи на газ у деяких компаній-постачальників будуть дешевше, ніж встановлений Кабміном найвищий тариф у 6,99.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ