Today.ua

Чому МВФ залишив Україну без грошей: названі причини

Як відомо, місія МВФ покинула Україну, залишивши нас без грошей: черговий кредитний транш відкладається на невизначений термін. Незважаючи на те, що українська влада пішла на деякі поступки Міжнародному валютному фонду, все ж, із деяких принципових питань згоди досягти не вдалося. Тому нас і залишили без кредиту.

Природно, Україна - незалежна держава, і ніхто не може їй диктувати, що робити в тому чи іншому випадку. Кредитори можуть лише пред'явити свої вимоги до економічного або правового устрою країни. При цьому країна, що претендує на гроші від МВФ, може або погоджуватися, або не погоджуватися, з вимогами кредиторів.

Отже, чого вимагає від України МВФ:

Як нагадує видання obozrevatel, саме на вимогу МВФ в Україні у 2017 році збільшили пенсійний вік для тих громадян, яким бракує страхового стажу.

При цьому не варто шукати у вимогах МВФ ніякої політики. За великим рахунком міжнародним кредиторам однаково, хто буде керувати країною, і які кольори політичного спектра будуть представлені у владі. У них є єдина вимога: гроші мають бути повернуті з відсотками. І якщо МВФ бачить ризики для повернення своїх грошей, він їх просто не дає. При цьому Україною було підписано Меморандум з МВФ, де наша країна брала на себе зобов'язання виконати певні умови Міжнародного валютного фонду.

Однак згодом в односторонньому порядку Україна відмовилася від деяких пунктів:

МВФ особливо наполягає, щоб уже в наступному році дефіцит бюджету в Україні не перевищував 3,5%, проте наш уряд поки не бачить шляхів скорочення бюджетної дірки менш ніж на 4,5-5%.

Нагадаємо, при цьому фінансові аналітики говорять, що наша країна до осені спокійно протримається без кредиту МВФ, але, якщо кредитних грошей не буде до кінця 2021 року, то в Україні можливий дефолт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ