Посадка літака компанії Ryanair у Мінську: все, що відомо про цей інцидент

Автор: Марченко Любов

У неділю, 23 травня, в аеропорту Мінськ-2 примусово посадили літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів рейсом із Афін до Вільнюса. Після посадки білоруські спецслужби зняли з борту літака опозиціонера Романа Протасевича та його дівчину. Пілоти літака компанії Ryanair, примусово посадженого в Мінську, "не помітили" пропажі декількох пасажирів з борту літака. Роман Протасевич, затриманий при посадці літака, просив пілотів не сідати у Мінську. Європейські країни відреагували на сваволю білоруської влади відмовою від авіасполучення з Білоруссю і польотів над її територією.

Посадка літака компанії Ryanair у Мінську: все, що відомо про цей інцидент - today.ua

23 травня, в Мінську був затриманий один із білоруських опозиціонерів Роман Протасевич. Він є одним із співзасновників Telegram-каналу NEXTA, який відіграв чималу роль у формуванні протестних настроїв у Білорусі влітку і восени минулого року.

Заради затримання Протасевича, що летів рейсом із Афін до Вільнюса, була інсценована терористична загроза для пасажирів літака, які летіли тим же літаком. Пролітаючи над Білоруссю, екіпаж літака отримав повідомлення від диспетчера мінського аеропорту, що на борту літака знаходиться бомба. Нібито про це диспетчерську службу аеропорту сповістили електронним листом. І хоча літак вже був набагато ближче до Вільнюсу, ніж до Мінська, білоруський диспетчер настійно порекомендував екіпажу розвертати повітряне судно і летіти на посадку до Мінська.

Посадка літака компанії Ryanair у Мінську: все, що відомо про цей інцидент Причому пропозиція летіти до Мінська вийшла вельми наполегливою,позаяк вона було підкріплена білоруським винищувачем, який з'явився поруч з пасажирським літаком і недвозначно похитав крилами, давши йому знак розвертатися.

Популярні зараз

Україна збила бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою унікальної української розробки

Обурені діями уряду словаки зібрали гроші на снаряди для ЗСУ

Київстар, Vodafone та lifecell подбали про дешеві тарифи для своїх абонентів: який обсяг послуг можна за ними отримати

Робота половини українських банків може зупинитися: у НБУ назвали причину

В аеропорту Мінськ-2, куди сів літак, білоруські спецслужби влаштували обшук на його борту. Вибухівки, як і слід було очікувати, не знайшли. Зате виявили Романа Протасевича, який повертався до Вільнюса зі своєю дівчиною з Греції, де вони відпочивали. Протасевич і його подруга (до речі, громадянка Росії) були затримані. Разом із ними в Мінську покинули борт ще кілька пасажирів.

Посадка літака компанії Ryanair у Мінську: все, що відомо про цей інцидент Пізніше виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що, очевидно, це були співробітники КДБ Білорусі, які "пасли" Протасевича ще із Греції. До речі, він сам також зауважив стеження за собою ще в аеропорту Афін, про що написав у повідомленнях одному зі своїх друзів.

Посадка літака компанії Ryanair у Мінську: все, що відомо про цей інцидент Перед посадкою в Мінську Роман передчував лихе і, як розповідають пасажири того ж рейсу, просив пілотів не сідати у Мінську.

"Він умовляв пілотів відмовитися від посадки після повідомлення про бомбу на борту. Відразу після рішення щодо приземлення опозиціонер підійшов до членів екіпажу і сказав: "Не робіть це. Вони вб'ють мене, я біженець", - повідомляє одна з пасажирок.

Однак екіпаж відповів, що вони посадять літак, тому що зобов'язані це зробити за міжнародними правилами. Втім, схоже, що винищувач не залишив їм вибору.

Протасевича в Білорусі підозрюють у скоєнні злочинів за кількома статтями КК, одна з яких, тероризм, "тягне" на 15 років в'язниці.

Після шестигодинного обшуку, літаку, таки, дозволили злетіти і взяти курс в аеропорт призначення - на Вільнюс. Згодом пілоти у своїх свідченнях повідомили, що "не помітили", винищувача, який їх супроводжував, а також "не помітили", що після посадки у Мінську в літаку залишились порожні місця.

Лише один із керівників Ryanair Майкл О'Лірі назвав цю подію "викраденням, спонсорованим державою". Білоруська влада при цьому вже навздогін інциденту в усьому звинуватила ХАМАС.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

"Директор авіаційного департаменту Сікорський розповів, що вчора злі палестинці повідомили про мінування борту Ryanair і погрожували підірвати бомбу над Вільнюсом, якщо ЄС не припинить підтримку Ізраїлю. Але відважні білоруські спецслужби, як завжди, всіх врятували. А Протасевич просто випадково під руку попався", - єхидно відреагував на одкровення білорусів Telegram-канал Mash.

Нагадаємо, авіакомпанія Ryanair на літо запускає багато рейсів з України до багатьох міст Європи. Отже, якщо кому-то потрібно в Мінськ ...