Today.ua

Російська вакцина від коронавірусу в Україні заборонена офіційно

Російська вакцина від коронавірусу заборонена до ввезення, реєстрації та вживання на території України. Таку постанову підписав глава Кабміну Денис Шмигаль.

"Реєстрація вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, під зобов'язання для екстреного медичного застосування, розробку і/або виробництво яких здійснено в державі, визнаній Верховною радою державою-агресором, забороняється ", - йдеться в документі.

При цьому вакцина від коронавірусу, що надходить від інших виробників, буде перевірятися на справжність, сказано в постанові. Цим буде займатися Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України. Ця ж установа при реєстрації буде оцінювати ефективність вакцин, що надходять в Україну.

Нагадаємо, однією з перших в Україні з'явиться вакцина виробництва китайської компанії Sinovac. При цьому, як з'ясувалося, до постачань цієї вакцини вже є питання. Зокрема, за ціною препарату. Як повідомив учора, 10 лютого, Telegram-канал "Шептун", в махінаціях з вакцинами НАБУ запідозрило главу МОЗ Максима Степанова. Інший Telegram-канал, "Легітимний", розкриває подробиці угоди. Виявляється, вакцину закуповують за ціною 17,85 долара за дозу через фірму-посередника. При цьому реальна вартість цієї вакцини 13-14 доларів. Тобто, на кожній дозі "навар" становить близько 4 доларів. Нагадаємо, вакцина від коронавірусу може бути небезпечна для людей з деякими хронічними захворюваннями. Зокрема, медики називають алергіків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ