Стало відомо, як в Україні завищують тарифи на газ і тепло

Автор: Марченко Любов

В Україні необґрунтовано завищують тарифи на газ і тепло. Обидва ці тарифи завищені, принаймні, в 4 рази. Таку думку висловив експерт аналітичного центру "Українська фабрика думки" Юрій Гаврилечко.

Стало відомо, як в Україні завищують тарифи на газ і тепло - today.ua

Гаврилечко вважає, що комунальні тарифи, зокрема, тарифи на газ і тепло, необґрунтовано завищені, що робить їх непідйомними для багатьох споживачів.

Так, тариф на газ завищений, як мінімум, у 4 рази. Звідси й непідйомні платіжки не лише за газ, а й за тепло. Адже в тарифі за тепло вартість газу займає левову частку, і, природно, він також виходить у чотири рази завищеними.

А в скільки разів завищують тариф за транспортування газу, взагалі важко порахувати. Принаймні, Юрій Гаврилечко говорить про двадцатикратне перевищення існуючих тарифів на реальними.

Популярні зараз

Зеленський пояснив, чому мобілізація стосуватиметься насамперед молодих чоловіків

Kia показала електричну версію кросовера Sportage із запасом ходу 720 км

Стрижка піксі-боб – один із найкращих варіантів для тонкого волосся: фото модної зачіски

Кейт Міддлтон показала рідкісне фото молодшого сина у день його народження

Стало відомо, як в Україні завищують тарифи на газ і тепло

"І ці цифри взяті не зі стелі, адже Газпром за існуючим контрактом платить Нафтогазу 8 копійок за транспортування 1 кубометра газу на 100 кілометрів по українській ГТС, а українцям в більшості регіонів за доставку газу до будинку пропонують заплатити 1,60 і вище", - каже аналітик.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Тому нічого спільного з ринком ці тарифи на газ і тепло не мають, зазначає економіст. Якби вони дійсно були приведені до ринкових умов, з урахуванням платоспроможності більшості українців, то ціни на комуналку були б зовсім іншими. Але поки ті, хто відповідає за тарифи на газ, на перше місце ставлять жадібність, нічого не зміниться.

Нагадаємо, нинішній керівник Міненерго Юрій Коболєв пропонує забезпечити однаковий доступ усіх компаній, які торгують газом, до газу вітчизняного видобутку. Це зруйнує монополію "Нафтогазу" і дасть можливість їм істотно знизити свої тарифи на газ.