Стало відомо, яке місце в світовому рейтингу посідає середня зарплата в Україні

Автор: Марченко Любов

Міжнародна організація праці (МОП) опублікувала рейтинг середніх зарплат у доларовому еквіваленті. До нього увійшли 160 країн світу, які розташувалися в рейтингу з першого місця до останнього у напрямку зниження цього показника. На жаль, середня зарплата в Україні не дозволила нам увійти навіть до першої сотні.

Стало відомо, яке місце в світовому рейтингу посідає середня зарплата в Україні - today.ua

За минулий 2020 рік середня зарплата в Україні зросла на 10,1% і склала 10 340 гривень. Однак, незважаючи на таке, здавалося б, відчутне зростання у гривнях, насправді середня зарплата в Україні зуміла посісти лише 127-й рядок у рейтингу середніх заробітків. Якщо врахувати, що у списку загалом 160 країн, то нам до "дна" залишилося не так уже й далеко.

Звичайно, зарплата українців дуже неоднорідна і суттєво відрізняється в різних сферах діяльності. Наприклад, в IT-технологіях вона становить у середньому 26,6 тисячі гривень. На сьогодні це в Україні найбільш високо оплачувана галузь. При цьому, наприклад, офіційні заробітки українських лікарів в середньому становлять близько 10 тисяч гривень, а вчителів і того менше - 6,5 тисячі.

Стало відомо, яке місце в світовому рейтингу посідає середня зарплата в Україні На першій позиції в рейтингу МОП виявилася Швейцарія. В країні надійних банків і точних годинників середня зарплата склала 5,4 тисячі доларів. Для порівняння: в процвітаючих США вона майже вдвічі менша - 2,8 тисячі. Однак це не завадило Америці увійти в першу десятку країн із найбільш високими зарплатами.

Популярні зараз

Зеленський пояснив, чому мобілізація стосуватиметься насамперед молодих чоловіків

Стрижка піксі-боб – один із найкращих варіантів для тонкого волосся: фото модної зачіски

Kia показала електричну версію кросовера Sportage із запасом ходу 720 км

Кейт Міддлтон показала рідкісне фото молодшого сина у день його народження

У наших європейських сусідів поляків - 58 місце (765 доларів). А ось їхні сусіди-німці розташувалися із середньою зарплатою в 2,4 тисячі на 16 місці. 30-й рядок окупувала Італія, в якій платять 1,8 тисячі.

Що стосується наших найближчих сусідів по колишньому Союзу, то Росії з її середньою зарплатою в 636 доларів дістався 67-й рядок. А Білорусь відкрила другу сотню із зарплатою в 346 доларів.

Наша, українська, платня в доларовому еквіваленті (розрахованому за купівельною спроможністю) виглядає зовсім скромно - 194 у.о.. Нагадаємо, це лише 127 місце.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Єдине, що дає нам привід хоч трохи вважати себе європейською країною - контраст із тими, хто розташувався на нижніх рядках рейтингу. У Зімбабве, яке посіло 160 позицію, платять 21 долар на місяць, у в Малаві - 22 ... Все ж у нас іще не Зімбабве, але туди нам ближче, ніж до Швейцарії.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що Україні потрібно не менше 30 років, щоб наздогнати за рівнем зарплат хоча би Польщу. І то - за умови, що всі ці роки Польща стоятиме на місці і не буде нікого наздоганяти.