Тариф на електроенергію стане вище: в уряді розповіли, хто прийме на себе ціновий удар

Автор: Марченко Любов

В Україні тариф на електроенергію для побутових споживачів буде підвищено. Однак у квітні він залишиться таким, як є зараз. Ймовірно, тариф підвищать влітку. При цьому більшість споживачів підвищення не відчують.

Тариф на електроенергію стане вище: в уряді розповіли, хто прийме на себе ціновий удар - today.ua

Тариф на електроенергію, як і тариф на газ, найбільш небезпечні для влади з точки зору можливого соціального вибуху. За визнанням чиновниці з НКРЕКП Ольги Бабій, багато українців не в змозі будуть оплатити електрику, якщо тариф на світло стане ще вищим. Тому в уряді розглядають варіант, при якому багаті заплатять за бідних.

Хто платить "за банкет" зараз

Досі в ролі "багатих" виступають підприємства, яким доводиться оплачувати електроенергію за завищеним тарифом. Таким чином відбувається перехресне субсидування населення виробничої галуззю. Однак така практика вичерпала себе.

Через високу вартість електроенергії українські підприємства не можуть конкурувати на ринку з іноземними. А, крім того, вони змушені закладати витрати на електроенергію в ціни на свою продукцію. І виходить, що споживач все одно опосередковано оплачує високий тариф на електроенергію.

Популярні зараз

В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон

Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме

В Україні запропонували запровадити жорсткі штрафи для школярів

Пентагон розкрив номенклатуру першого пакету військової допомоги Україні: чи дадуть ATACMS

Тому ціни на ринку електроенергії будуть вирівнювати, поступово підвищуючи тариф для побутових споживачів. Тим більше, що й МВФ вимагає від нас того самого.

Тариф на електроенергію стане вище: в уряді розповіли, хто прийме на себе ціновий удар

Хочуть знову вводити пільговий тариф на електроенергію

В українському уряді подумують про те, як підвищити тариф на електроенергію так, аби не пустити багатьох українців з торбою по світу і, в той же час, дотриматися умов ринку.

З чуток, що доносяться з Кабміну, хочуть знову ввести пільговий тариф і не пільговий, як було до 1 січня 2021 року. Тільки тепер пільговим буде тариф в 1,68 гривні, який до нового року вважався не пільговим. А те, що понад пільгу, буде оплачуватися за вищою ціною. Подейкують про 2,5 гривні за Квт*год або навіть вище.

Правда, поки в уряді не визначилися, з якого обсягу споживання перестане діяти пільга. Є пропозиція за Рубікон прийняти обсяг споживання у 500 кіловат, проте це не остаточний варіант.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Якщо цього не зробити, каже Ольга Бабій, то доведеться шукати в скарбниці гроші на додаткові витрати "Енергоатому", а грошей таких у бюджеті немає. Наприклад, в минулому році ця сума склала 40 мільярдів гривень.

При цьому варто нагадати, що "Енергоатом" продає свою енергію для потреб населення за тарифом, який в 11 разів нижче того, що ми платимо за електрику.