“Це схоже на тліюче вугілля“: вчені не виключають нову аварію на Чорнобильській АЕС

Автор: Марченко Любов

Чорнобильська АЕС може стати джерелом нової небезпеки. А вірніше - усе тієї ж небезпеки, яка здавалася навіки замкненою під надійним саркофагом. Однак ученими зафіксовані процеси ділення ядер палива, що там залишилося. Це, на думку деяких ядерників, може призвести до нового вибуху.

“Це схоже на тліюче вугілля“: вчені не виключають нову аварію на Чорнобильській АЕС - today.ua

Звичайно, людська нога ніколи не ступить під саркофаг, яким накритий зруйнований четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС. Однак там встановлені датчики, які відстежують процеси, що відбуваються під корпусом саркофага. Останнім часом ці датчики стали фіксувати зростання реакції поділу ядер палива, що залишилося в зруйнованому енергоблоці, говорить співробітник Інституту проблем безпеки атомних електростанцій Анатолій Дорошенко. На сьогодні ученим невідомо, чи затихне ця реакція поділу сама по собі, чи доведеться шукати спосіб, як нейтралізувати цю проблему.

"Це схоже на тліюче вугілля в ямі для барбекю", - пояснив хімік-ядерник з Університету Шеффілда Ніл Хаятт.

“Це схоже на тліюче вугілля“: вчені не виключають нову аварію на Чорнобильській АЕС Тому, на жаль, вірогідність нової аварії на Чорнобильській АЕС не виключена, попередив Максим Савельєв, який також представляє Інститут проблем безпеки атомних електростанцій.

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Стало відомо, що буде з цінами на бензин та дизельне паливо найближчим часом

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

На щастя, реакція поділу поки йде повільно. І, згідно з прогнозами учених, у найближчі кілька років, ситуація не повинна стати критичною. А отже, у вчених є ще, принаймні, часовий люфт у кілька років, щоб обмізкувати проблему і придумати вихід із ситуації, яка може виникнути.

Нагадаємо, Чорнобильська АЕС та її околиці стали лабораторним полігоном для учених. Туди вже отримали доступ корейські вчені з інституту дослідження атомної енергії. Вони, зокрема, розробили засоби по дезактивації радіоактивного забруднення.