Українцям із великим стажем цьогоріч двічі підвищать надбавки до пенсій

Автор: Марченко Любов

У поточному році, крім підвищення так званого "тіла" пенсії, українців також очікує і підвищення надбавок до пенсій. Причому, воно відбудеться двічі - у липні і в грудні.

Українцям із великим стажем цьогоріч двічі підвищать надбавки до пенсій - today.ua

А взагалі, у 2021 році пенсії будуть перераховувати, і, отже, підвищувати, п'ять разів. Одне підвищення виплат уже відбулося в січні. Друге - стартує з дня на день: українців чекає індексація пенсій. Однак індексувати будуть лише "тіло" пенсії, яке нараховується за відповідною формулою. Надбавки при цьому не чіпатимуть.

Ось їх-то якраз чекає заплановане підвищення в липні і грудні. Чому саме в ці місяці? Тому що надбавки, які сплачуються за понаднормовий стаж, "прив'язані" до прожиткового мінімуму.

Тут варто нагадати, який стаж вважають понаднормовим. Йдеться про ті роки стажу, які перевищують 30 років у жінок і 35 у чоловіків. Причому береться в розрахунок тільки страховий стаж - роки, протягом яких справно платилися всі податки і відрахування в бюджет і Пенсійний фонд.

Популярні зараз

В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон

Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме

В Україні запропонували запровадити жорсткі штрафи для школярів

Пентагон розкрив номенклатуру першого пакету військової допомоги Україні: чи дадуть ATACMS

Українцям із великим стажем цьогоріч двічі підвищать надбавки до пенсій Так ось: кожен рік понаднормового стажу "коштує" 1% прожиткового мінімуму. Звідси ясно, чому ці надбавки підвищуються в липні і грудні. Саме в ці місяці переглядають величину прожиткового мінімуму.

"За кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, але не більше ніж на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком. Наявний в особи понаднормовий страховий стаж не може бути обмежений", - говорить закон.

Таким чином, якщо, наприклад, у жінки є 40 років страхового стажу (10 років понаднормового), то зараз їй платять за ці 10 років надбавку в розмірі 176,9 гривні. З липня ця надбавка складе 185,4 гривні, а з грудня - 193,4 гривні.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Таким чином, до кінця року її надбавка за стаж збільшиться на 16,5 гривні. Сума, звичайно - більш ніж скромна, але яка вже є у Пенсійного фонду.

Тим часом стало відомо, які пенсії отримують люди, які працювали суддями. У них середній розмір виплат становить майже 68 тисяч гривень. І таким чином, їхня пенсія в 20 раз перевищує середню пенсійну виплату по Україні.