В уряді заговорили про згортання програми доступної іпотеки під 7%

Автор: Марченко Любов

Програма доступної іпотеки ледь встигла розпочатися, а в уряді вже заговорили про можливе її згортання. Про це розповів заступник голови Мінфіну в ефірі одного з телеканалів.

В уряді заговорили про згортання програми доступної іпотеки під 7% - today.ua

Чиновник каже, що уряд згорне програму доступної іпотеки в тому випадку, якщо іпотечні кредити, які будуть видавати комерційні банки, також будуть під 7-8% річних. У цьому випадку просто відпаде необхідність підтримки позичальників з боку держави.

"Коли держава побачить, що ринкові умови вже приблизно такі ж, як за державною програмою, тоді, можливо, буде прийняте рішення щодо припинення програми", - розповів фінансист.

Проте за будь-якої умови держава продовжить роботу з тими позичальниками, які вже взяли іпотечний кредит на пільгових умовах. Вона буде їм, як і раніше, компенсувати підвищену кредитну ставку. Ці гроші передбачені в бюджеті. Причому у Фонду розвитку підприємництва бюджет становить 2 мільярди гривень, а на компенсацію банківських ставок передбачено лише 300 мільйонів, тобто "грошей більше, ніж потрібно", говорить чиновник. В уряді заговорили про згортання програми доступної іпотеки під 7% У Мінфіні розраховують, що комерційні банки вже через рік зможуть видавати громадянам іпотеку під 7-8% річних.

Популярні зараз

Коли закінчиться війна в Україні: прогноз російського математика

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

В Україні стартувала “м'яка“ мобілізація, - Reuters

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

При цьому він нагадав, що учасниками цієї програми можуть стати не всі. Є обмеження за віком і не тільки. За умовами доступної іпотеки, на момент погашення останнього платежу, позичальник має бути не старше 70 років. При цьому максимальний термін, на який видається такий кредит - 20 років. Тобто, позичальникові на момент оформлення доступної іпотеки має бути не більше 50.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Крім того, є обмеження по доходу сім'ї, яка претендує на таку іпотеку. Сумарний дохід сім'ї не повинен перевищувати десяти середніх зарплат по регіону. Тобто, якщо середня зарплата по регіону становить 10 тисяч гривень, то сім'я з доходом від 100 і більше тисяч гривень не може претендувати на пільговий кредит. Вона може придбати собі житло і за більш високою кредитною ставкою.

Нагадаємо також, що сім'я, яка претендує на таку іпотеку, повинна зробити початковий внесок не менше 15% від вартості житла.