В Україні здорожчають кредити: НБУ підняв облікову ставку

Автор: Марченко Любов

Нацбанк України підвищив облікову ставку. Через це кредити в Україні, ймовірно, стануть дорожчими. Вперше за останні два роки Нацбанк підняв облікову ставку з 6% до 6,5% річних.

В Україні здорожчають кредити: НБУ підняв облікову ставку - today.ua

З квітня 2019 року Нацбанк лише знижував облікову ставку. Тоді зниження стартувало з показника 18% і склало спочатку 0,5% - до17,5. За словами в.о. глави НБУ Юрія Гелетія, підвищення облікової ставки пов'язано з високими темпами інфляції в Україні. Так, у січні 2021 споживчі ціни зросли на 6,1% в річнорму вимірі.

"За попередніми оцінками НБУ інфляція продовжила прискорення і в лютому. Споживча інфляція, розрахована за даними онлайн-моніторингу, перевищила прогноз НБУ, а інфляційні очікування залишилися підвищеними", - додав він.

В Україні здорожчають кредити: НБУ підняв облікову ставку При цьому облікова ставка - це ставка, за якими НБУ дає кредити комерційним банкам. Природно, чим вона вище, тим дорожче продукт, який ті, в свою чергу, пропонують своїм клієнтам. Таким чином, в Україні найближчим часом банки можуть підняти кредитні ставки.

Популярні зараз

Українці зможуть повернути частину грошей, витрачених на оплату комунальних послуг

Україна збила бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою унікальної української розробки

Київстар, Vodafone та lifecell подбали про дешеві тарифи для своїх абонентів: який обсяг послуг можна за ними отримати

Робота половини українських банків може зупинитися: у НБУ назвали причину

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

При цьому, чим вище в країні прогнозований рівень інфляції, тим вище піднімає Нацбанк облікову ставку, а чим нижче прогнозний показник інфляції, тим нижче облікова ставка.

Нагадаємо, водночас уряд цьогоріч впроваджує програму пільгового іпотечного кредитування під 7%. Звичайно, банки будуть давати кредити під більш високі відсотки, однак держава береться компенсувати різницю між кредитною ставкою і 7%.