Today.ua

В Україні підвищать тариф на передачу електроенергії: підприємствам загрожує масове банкрутство

З квітня в Україні підвищують тариф на передачу електроенергії для підприємств. Це підвищення, яке стане черговим у низці тарифних стрибків, може стати для української промисловості фатальним і спричинити банкрутство багатьох підприємств.

До такого висновку дійшов ICC Ukraine (Український національний комітет Міжнародної Торгової палати). У відкритому зверненні, яке він адресував Міненерго і НКРЕКП, відзначається, що зростання тарифу на передачу електроенергії зажадає від промислових підприємств нашої країни додатково 2 мільярди гривень, які взяти просто немає звідки.

Адже після карантину і кризи, яку спровокувала пандемія коронавірусу, багато підприємств і так балансують на межі виживання.

Зокрема, в ICC Ukraine підрахували, що 19% вітчизняних підприємств знадобиться близько півроку для того, щоб повернутися до колишнього, докризового, рівню. Чверті підприємств потрібно буде більший термін для відновлення - близько року. І ще 38% не вистачить і року: потрібно буде цілих два.

"Зростання тарифу в таких умовах змусить українські підприємства платити додаткові 2 млрд грн, що призведе до хвилі банкрутств, спаду споживання енергії і, нарешті, до скорочення виручки "Укренерго". Результатом прийняття цієї постанови стане падіння обсягів експорту та курсу гривні, адже експортоорієнтовані галузі є найбільшими споживачами електроенергії ", - йдеться у зверненні.

В ICC Ukraine також нагадали, що підвищувати тариф на передачу електроенергії заради того, щоб погасити заборгованість перед підприємствами "зеленої енергетики" - це хибний шлях. Компенсувати витрати підприємствам, що виробляють "зелену енергію", повинні з бюджету, а не за рахунок підвищення тарифів для виробничих галузей.

Нагадаємо, вже з квітня підприємствам готуються підвищити тариф на передачу електроенергії, в який компанія "Укренерго" хоче закласти свої борги по кредитах, а також перед виробниками "зеленої енергії". Правда поки НКРЕКУ не готова заохочувати всі побажання "Укренерго", і коливається, що закладати в підвищення тарифу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ