Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення

Автор: Марченко Любов

Вакцина від коронавірусу, яку вчора завантажували в літак, вже летить в Україну. Правда, логістика підкачала, і вантаж прибуде в Україну лише завтра, кажуть в уряді. При цьому нам везуть вакцину індійського виробництва CoviShield, яка не пройшла всіх етапів клінічних випробувань і була схвалена ВООЗ для екстреного застосування.

Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення - today.ua

Глава МОЗ Максим Степанов особисто літав до Індії, щоби проконтролювати, як йде відвантаження препарату, що він і поспішив оприлюднити на своїй станиці у Facеbook.

Вакцина CoviShield - це індійський аналог британсько-шведської вакцини AstraZeneca. Про ефективність цього препарату є різні судження. Одні кажуть, що вона нічим не поступається іншим вакцинам від коронавірусу. Інші стверджують, що вона може бути небезпечна для здоров'я. Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення

Що говорить на користь вакцини CoviShield

  • Експерти в області вакцин кажуть що немає ніяких підстав підозрювати її в неефективності. У попередніх випробуваннях вона показала ефективність, що дорівнює 62-70%. Це, звичайно, не стільки, як в уже знаменитої Pfizer, однак і 70% теж непогано.
  • Ця вакцина невибаглива в транспортуванні і зберіганні. Її можна до півроку зберігати у звичайних холодильниках при температурі +2 ... +3 градуси, що важливо для України, в якої потужні холодильні установки можливо є лише в 2-3 містах, та й ті у приватних фірмах.
  • Вакцина (правда, не CoviShield, а сама AstraZeneca) була схвалена до використання у Великобританії та в Євросоюзі загалом.

Мабуть, на цьому її переваги (з уже відомих) закінчуються.

Популярні зараз

Україна збила бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою унікальної української розробки

Обурені діями уряду словаки зібрали гроші на снаряди для ЗСУ

Київстар, Vodafone та lifecell подбали про дешеві тарифи для своїх абонентів: який обсяг послуг можна за ними отримати

Робота половини українських банків може зупинитися: у НБУ назвали причину

Аргументи проти вакцини CoviShield

У самій Індії група із захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network в своїй заяві визнала, що схвалення вакцини могло бути поспішним. Так, її ефективність не викликає сумнівів, а ось як дозувати її і з яким інтервалом вводити, єдиної думки немає.

Відповіді на ці питання мали дати масові випробування на людях. Вакцина повинна була в лютому проходити третій етап тестування на людях. Передбачалося - на добровольцях їз самої Індії. Правда, підприємливі індуси подарували кілька партій вакцини також у Бутан, Бангладеш, М'янму, Непал, на Мальдіви і Сейшели. Природно, безкоштовно. Мовляв, вакцинуйтеся і заодно випробовуйте. І тут несподівано підвернулася удача в особі України, яка вирішила масово закупити вакцину і, виходить, протестувати її на своїх людях.

Принаймні, так стверджує відставний "слуга народу" Олександр Дубінський.

"Третій етап тестування вакцини індійці повинні були здійснити в лютому на громадянах Індії. Але, мабуть, вирішили спочатку на українцях. Які за це ще й заплатять", - пише Дубінський у своєму Facebook.

Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення Скільки заплатили - окрема тема. Згідно таблиці, яка є в загальному доступі, вартість однієї дози препарату - 3-4 долара. Але, як повідомляє Telegram "Легітимний", закупили її за вищою ціною.

Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення

"В країну везуть найдешевшу вакцину за "золотою ціною" в 17 $. Україна перша країна і поки єдина, яка купила цю вакцину, а не отримала безкоштовно", - цитуємо повідомлення.

Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення Є відомості, що під час випробувань індійської вакцини від коронавірусу у людей траплялися важкі побічні ефекти: від запалення спинного мозку до смерті. В Європі її визнали неприйнятною для вакцинації людей старше 55 років, а також для щеплень дітям до 18. Очевидно, якщо у неї такі протипоказання для цих груп населення, то й іншим вона великої користі не принесе. І, як би так не виявилося, що сам коронавірус менш небезпечний, ніж вакцина від нього.

Українські медики масово відмовляються від щеплень індійською вакциною від коронавірусу. Медики, яким за програмою повинні були робити щеплення першим, масово відмовляються від вакцинації.

"Зараз вже на 90% відмовляється від  "щеплення" індійською вакциною COVISHIELD Serum Institute India (аналог або франшиза AstraZeneca). Проблема в тому, що медичному середовищі і так був великий відсоток відмови від вакцинації, а зараз відмова збільшилася в сотні разів, так як ніхто не хоче бути "піддослідним щуром", - інформує те саме джерело.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Вакцина від коронавірусу вже летить в Україну: медики відмовляються робити щеплення Таким чином, вже не відомо, чи знайдеться півмільйона добровольців, щоб отримати ін'єкцію вакциною від кронавірусу, яку везе міністр Степанов. А тим часом, влада переможно доповідає, що процес пішов, і партії індійського "зілля" тепер будуть регулярно надходити в Україну кожні 10 днів.

Нагадаємо, вже відомо, в які області вакцину, що надійшла в Україну, повезуть у першу чергу. Першими отримають її Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська і Вінницька області, а також місто Київ.