Today.ua

Валюта з обмеженими можливостями: у чому біткоїн поступається іншим платіжним засобам

Біткоіни, незважаючи на те, що багато хто пророкує йому роль основної світової валюти, все ж, виявляється, не такий універсальний. У нього є своя "ахіллесова п'ята", яка не дозволяє використовувати біткоїни як платіжний інструмент.

Справа в тому, що вартість криптовалюти оновлюється так швидко, що її не можна зафіксувати на якійсь постійній величині. І якщо ви, наприклад, надумаєте розплатитися ним у кафе за каву з сендвічем, то у вас його не приймуть як платіжний засіб.

Транзакція з біткоїнами доволі тривала: вона займає близько 10 хвилин. За цей час він може або істотно вирости в ціні, або дуже сильно подешевшати. У будь-якому випадку, його ціна не буде такою, як була 10 хвилин тому. Тому елементарно розрахуватися ним за покупку вам не вдасться.

"Біткоїн не поводиться як платіжний інструмент ... Занадто мінливий, і на транзакцію йде дуже багато часу", - поділилася інформацією виконавчий віце-голова Mastercard MA Енн Кернс.

Тобто, біткоїн придатний лише як актив, в якому можна зберігати заощадження. І не лише можна, але ще й дуже вигідно, коли він іде на зріст. Правда, коли він починає падати в ціні, то власники електронних гаманців з біткоїнами майже фізично відчувають, як їхня кишеня легшає.

Як, власне, відбувається і зараз. Біткоїн, що наробив останнім часом багато шуму і надихнув інвесторів стрімким зростанням курсу, за останній тиждень неабияк здав позиції. Напевно найбільше від усіх "зубожів" за останній тиждень Ілон Маск, який недавно вклав у криптовалюту півтора мільярда доларів, що належать його компанії Tesla. Через різке падіння курсу біткоїна, за кілька днів його заощадження стали меншими на 15 мільярдів - так впали акції Tesla. Втім, навряд чи це змусить його відмовитися від інвестицій в електронні гроші.

Водночас, його "сусід" по списку Forbes Білл Гейтс застеріг незаможних людей від надмірного захоплення інвестиціями в криптовалюту. Він вважає біткоїни ненадійним засобом зберігання активів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ