Вже завтра в Україні зростуть пенсії: Шмигаль розповів, як іще боротимуться з бідністю

Автор: Марченко Любов

Вже від завтра, 1 березня, в Україні зростуть пенсії. Підвищення виплат очікує понад 8 мільйонів українських громадян похилого віку. В середньому пенсії зростуть на 300 гривен. Як іще уряд має намір боротися з бідністю, розповів у своєму Facеbook прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 Вже завтра в Україні зростуть пенсії: Шмигаль розповів, як іще боротимуться з бідністю - today.ua

Від часу попередньої індексації пенсії, яка відбулася в травні 2020, минуло менше року, і уряд знову проводить "осучаснення" пенсій, підкреслив Денис Шмигаль. Торік середній розмір пенсій підріс на пів тисячі гривень. Цьогоріч зростання буде трохи меншим, та загалом, менше ніж за один рік, середня пенсія зросте на 800 гривень.

"Уряд продовжить реалізацію стратегії Президента України щодо боротьби з бідністю та підвищення соціальних стандартів для наших громадян", - запевняє прем'єр-міністр.

У цьому контексті він нагадав про збільшення мінімальної зарплати до 6000 гривень, яке відбулося в січні, та анонсував її подальше зростання до 6500 у грудні поточного року. Він також наголосив, що березнева індексація пенсій – не єдине підвищення виплат пенсіонерам, яке заплановане на цей рік.

Популярні зараз

Французька стрижка - тренд весни 2024 року: особливості наймоднішої зачіски

На українців масово беруть кредити, про які вони не знають: як перевірити свою кредитну історію

Українцям надали право на дострокову пенсію: хто зможе піти на відпочинок раніше 60 років

Названо тарифи на постачання та розподіл газу з 1 квітня: дані за областями та постачальниками

"З жовтня цього року вперше в історії будуть встановлені постійні додаткові доплати по 400 грн для пенсіонерів старше 75 років", - нагадав Денис Шмигаль.

Щоправда, попервах уряд планував почати ці доплати до пенсій 75-річним громадянам із липня, та очевидно в Пенсійному фонді забракло грошей, щоби здужати цю доплату із липня. Тому дату початку виплат відтермінували до жовтня, і вже відтоді мінімальні пенсії 75-річних громадян становитимуть 2500 гривень.

 Вже завтра в Україні зростуть пенсії: Шмигаль розповів, як іще боротимуться з бідністю

"Також, цьогоріч зарплати вчителів та лікарів зростуть фактично на 30%", - пообіцяв прем'єр.

Глава Кабміну також нагадав про програму доступних позик, яка розрахована в основному на середній бізнес, і яка вже діє в Україні. Загальна сума, яку держава виділить на компенсацію за кредитами, збільшена з 200 тисяч євро до 400.

Крім того, буквально днями дано старт програмі "Доступна іпотека", яка передбачає іпотечне кредитування на пільгових умовах. В уряді сподіваються, що вже найближчим часом нею зможуть скористатися близько 5 тисяч сімей.

Прем'єр також відзначає, що в січні 2021 зріс оборот роздрібної торгівлі порівняно з січнем 2020 року. І це – попри карантин  і локдаун, який, поза сумнівом, трохи гальмував діяльність бізнесу.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Денис Шмигаль також висловив надію, що модель адаптивного карантину, яка знову діє в Україні, дозволить вдало поєднувати нормальне функціонування економіки із запобіганням поширенню коронавірусу.

Нагадаємо, у липні та грудні на пенсіонерів, які мають великий стаж роботи, чекає ще одне підвищення пенсій. В ці місяці, у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму, зростуть надбавки до пенсій, які платять за понаднормовий стаж.