Today.ua

Стало відомо, коли в Україні знизяться ціни на продукти

В Україні знизяться ціни на продукти. Таку заяву, несподівану на фоні нинішнього зростання вартості продовольства, зробив голова Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. Він поділився своїми міркуваннями в ефірі телеканалу "Україна24".

Ціни на продукти в Україні вже давно не женуться за європейськими. Вони їх наздогнали ще зо три роки тому, каже Дорошенко. А деякі продукти за вартістю вже й обігнали європейські показники. Отже, цьогорічний процес зростання вартості продовольства в Україні – не є наслідком підтягування цін до європейських.

Причина в іншому – у продовольчій кризі, що виникла у світі і в Україні зокрема, через ковід і неврожай. На ринку обмаль продуктів. А там, де відчувається дефіцит, там відразу зростають ціни.

"На жаль, цей рік буде роком зростання вартості продовольства, і тут є дві причини: погодні умови минулого року в Україні та світі, та Covid-19", - каже Дорошенко.

Стримати ціни могло би державне втручання, але воно було би доречним за монопольної змови продуктових магнатів, а тут причина насправді ринкова – обмаль товару.

"Стосовно можливості стримування, дійсно, раніше було держрегулювання цін, потім уряд відмовився, але зараз повернувся моніторинг", - зауважив голова Асоціації.

Тому ціни на продукти дорожчатимуть і надалі. Але за певних умов вони все-таки почнуть зменшуватися. Це може статись із наближенням осені.

По-перше, світ вже розумітиме, як розвивається ситуація з пандемією коронавірусу: чи пішла вона на спад, чи продовжує лютувати. По-друге, тоді вже будуть певні види на врожай. Аграрії вже достеменно знатимуть, що можна зібрати з поля. По-третє, якщо ці види на врожай будуть непогані, то Європа почне потроху розпродувати зі своїх складів припасене "на чорний день" зерно, цукор, олію – усе те, що можна зберігати не один рік. Тоді ціни на продукти неминуче підуть на спад.

"Ми будемо розуміти, який буде врожай, і якщо буде зрозуміло, що світ вже переміг пандемію, то тоді більшість урядів країн світу буде продавати зі своїх резервів зерно і продукти", - прогнозує Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, вслід за борошном, цукром і яйцями, в Україні подорожчала олія. Її вартість підскочила у півтора рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ