Україна почала експорт електроенергії в Європу: дефіциту більше немає

Автор: Марченко Любов

В Україні більше немає дефіциту електрики: наша країна відновила експорт електроенергії в Євросоюз.  Постачання в Європу було відновлено з 1 березня.

Україна почала експорт  електроенергії в Європу: дефіциту більше немає  - today.ua

Україна почала постачати електроенергію із Бурштинського енергоострова, який об'єднаний з європейською енергосистемою  ENTSO-E.

Так, за даними НЕК "Укренерго" на вечір 2 березня експорт електроенергії дорівнював таким показникам:  в Угорщину – 486 мВт, у Польщу – 210 мВт, в Румунію – 93 мВт. Сумарно це становило 789 мВт.

При цьому Україна також отримувала імпортні поставки електроенергії. Показники імпорту були такі: зі Словаччини – 188 мВт, з Угорщини – 160 мВт, з Румунії – 62 мВт. Крім того, Україна отримувала ще 100 мВт із Білорусі. Отже, загальний обсяг імпортованої електроенергії становив 510 мВт.

Популярні зараз

В Україні запропонували запровадити жорсткі штрафи для школярів

В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон

Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме

Мінус 50% від пенсії: стало відомо, кому обмежать виплати

Україна почала експорт  електроенергії в Європу: дефіциту більше немає

Таким чином, експорт електроенергії превалює над імпортом. Україні вдалося подолати енергетичну кризу, що виникла наприкінці січня і в лютому.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

В НЕК "Укрненерго" кажуть, що це стало можливим завдяки двом причинам. Одна з них – природна: в Україну прийшло потепління, і потреба в енергоресурсах почала зменшуватись. Друга причина – введення в дію двох енергоблоків атомних станцій, які перебували в ремонті. На сьогодні працюють 12 атомних енергоблоків із 15, що є в нашій державі.

Нагадаємо, в січні 2021 Україна почала імпортувати електроенергію з Білорусі, а згодом, через місяць, і з Російської Федерації. Це було пов'язано з тим, що в Україні почалися масові аварійні відключення енергоблоків теплових електростанцій. Крім того, деякі блоки ТЕС простоювали через нестачу вугілля. Не могла врятувати ситуації й атомна енергетика. Через невиважену стратегыю попереднього керівництва Міненерго енергоблоки АЕС не змогли минулого літа приступити до профілактичного ремонту, як передбачалось за графіком. Через це вони були змушені стати на ремонт у холодну пору року.