Today.ua

Україна почала експорт електроенергії в Європу: дефіциту більше немає

В Україні більше немає дефіциту електрики: наша країна відновила експорт електроенергії в Євросоюз.  Постачання в Європу було відновлено з 1 березня.

Україна почала постачати електроенергію із Бурштинського енергоострова, який об'єднаний з європейською енергосистемою  ENTSO-E.

Так, за даними НЕК "Укренерго" на вечір 2 березня експорт електроенергії дорівнював таким показникам:  в Угорщину – 486 мВт, у Польщу – 210 мВт, в Румунію – 93 мВт. Сумарно це становило 789 мВт.

При цьому Україна також отримувала імпортні поставки електроенергії. Показники імпорту були такі: зі Словаччини – 188 мВт, з Угорщини – 160 мВт, з Румунії – 62 мВт. Крім того, Україна отримувала ще 100 мВт із Білорусі. Отже, загальний обсяг імпортованої електроенергії становив 510 мВт.

Таким чином, експорт електроенергії превалює над імпортом. Україні вдалося подолати енергетичну кризу, що виникла наприкінці січня і в лютому.

В НЕК "Укрненерго" кажуть, що це стало можливим завдяки двом причинам. Одна з них – природна: в Україну прийшло потепління, і потреба в енергоресурсах почала зменшуватись. Друга причина – введення в дію двох енергоблоків атомних станцій, які перебували в ремонті. На сьогодні працюють 12 атомних енергоблоків із 15, що є в нашій державі.

Нагадаємо, в січні 2021 Україна почала імпортувати електроенергію з Білорусі, а згодом, через місяць, і з Російської Федерації. Це було пов'язано з тим, що в Україні почалися масові аварійні відключення енергоблоків теплових електростанцій. Крім того, деякі блоки ТЕС простоювали через нестачу вугілля. Не могла врятувати ситуації й атомна енергетика. Через невиважену стратегыю попереднього керівництва Міненерго енергоблоки АЕС не змогли минулого літа приступити до профілактичного ремонту, як передбачалось за графіком. Через це вони були змушені стати на ремонт у холодну пору року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ