Today.ua

Українцям втричі завищують платіжки за газ: як не платити зайвого

Українцям продовжують нараховувати завищені суми в платіжках за газ через "температурні коефіцієнти". Щоб не платити зайвого, потрібно перевірити, чи встановлений у вас лічильник з термокомпенсацією. Якщо такий лічильник є, то споживач має повне право вимагати від облгазу компенсації переплати за газ.

Споживачі обурені, що їм нараховують газ не по лічильнику. Особливо відчутно це взимку. Коли на вулиці температура нижче - 20 градусів, вступають в дію  "температурні коефіцієнти". Чим нижче температура на вулиці, тим вони вищі, і відповідно, плата за спожитий енергоресурс виходить вища, тому що тариф на газ множиться ще й на коефіцієнт.

У 2018 році НКЕРКП заборонила облгазам використовувати температурні коефіцієнти при розрахунку з побутовими споживачами. Однак ті звернулися  до суду і виграли його. Склалася ситуація, що і зараз приблизно половина з понад сорока газорозподільних компаній, що діють в Україні, продовжують закладати в платіжки споживачам, крім тарифу на газ, ще й температурний коефіцієнт.

Люди не розуміють, за що їм нараховували додаткові об’єми газу більше двох років. Щоб отримати компенсацію за незаконну переплату, необхідно перевірити свій лічильник. Погляньте на зображення нижче, та зверніть увагу на позначки, виділені червоним.

Якщо на лічильнику є позначки «ТБ=0°С» чи «Тб=15°С», або біля типорозміру є буква «Т», то ви власник лічильника з термокомпенсацією.

Після обстеження лічильника перевірте свій особистий кабінет на сайті облгазу. Там має бути десь такий запис «Лічильник з елементами температурної компенсації».

Якщо не знайдете такого напису, а побачите інший, наприклад «В опалювальному приміщенні на відстані не більше 0,5 м від входу газопроводу», «В опалювальному приміщенні на відстані більше 0,5 м та менше 1,5 м від входу газопроводу», «Зовні приміщення на відстані менше 1 м від виходу газопроводу», «Зовні приміщення на відстані більше 1 м від виходу газопроводу» або подібне, - зверніться до свого облгазу та вимагайте корегування об'єму споживання, а у постачальника - зменшення плати за газ.

Нагадаємо, з квітня в Україні з’явиться новий річний тариф на газ, який буде незмінним протягом року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ