Today.ua

В Україні почалась вакцинація від коронавірусу китайським препаратом CoronaVac: що про нього відомо

В Україні від понеділка, 12 квітня, стартувала вакцинація від коронавірусу китайським препаратом CoronaVac (Sinovac). Про це, зокрема стало відомо із публікації в соцмережі депутатки-"слуги" Ольги Василевської-Смаглюк.

"Завершився лабораторний контроль вакцини проти COVID-19 китайського виробництва Sinovac. Сьогодні розпочато вакцинацію даним препаратом в областях і регіонах", - пише депутатка у своєму Telegram.

В її дописі також йдеться про тих, кого прищеплюватимуть цією вакциною. Щеплення китайським препаратом робитимуть маломобільним групам населення, а також працівникам критичної інфраструктури. Трохи раніше головний санлікар України Віктор Ляшко уточнив, хто підлягає вакцинації від коронавірусу препаратом CoronaVac.

За словами Ляшка, крім маломобільних груп населення, це будуть вчителі, які задіяні в процесі ЗНО, патрульні поліцейські, а також члени олімпійської та паралімпійської збірної, які цьогоріч братимуть участь у літній Олімпіаді в Токіо.

Що відомо про вакцину CoronaVac

Тут оптимістичніше було би сказати, що про неї не відомо. На відміну від вакцини Astra Zeneca, індійським аналогом якої CoviShield-ом вже півтора місяця щеплюють українців, про CoronaVac жахів не розповідають. Серед тих, хто ним вже щеплювався, начебто не зареєстровано тромбозу і летальних випадків, як від Astra Zeneca.

Щоправда, вакцинація від коронавірусу китайським препаратом може просто не спрацювати. Так, за результатами клінічних випробувань, у Туреччині ця вакцина показала ефективність 91,25%, в Індонезії – 65,3%. А от у Бразилії вона чомусь показала лише ефективність у 50,38%. У решти світу показники ефективності значно вищі, а чому вона бразильців "не бере" - хтозна. Зате, кажуть,  вона на 100% ефективна від важких форм коронавірусу. Тобто, навіть вакцинована людина може захворіти, але перебіг хвороби буде значно легший і з меншими наслідками, ніж він міг би бути.

Але, на жаль, в Україну поки завезли лише 215 тисяч доз цієї вакцини, хоча Україна ще в грудні підписала контракт із фірмою Sinovac щодо постачання 1,9 млн доз препарату CoronaVac.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу в Україні може взагалі зупинитися через те, що в уряду немає грошей для подальшої закупівлі вакцини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ