За відключення газу людям взимку газорозподільчі компанії покарали символічним штрафом

Автор: Марченко Любов

Дві українські газорозподільчі компанії, "Львівгаз" і "Лубнигаз", за відключення споживачам газу взимку НКРЕКП покарала штрафами у 102 тисячі гривень. Втім, спочатку регулятор призначив їм покарання у розмірі по 850 тисяч. Та, очевидно, щось його переконало, що такі штрафи зависокі, повідомляють на сайті ГазПравда.

За відключення газу  людям взимку  газорозподільчі компанії покарали символічним штрафом - today.ua

НКРЕКП ухвалила рішення стосовно цих двох компаній на своєму засіданні 24 лютого. Обох розподільників газу підловили на законодавчих порушеннях, а також на порушеннях ліцензійних умов.

Що стосується "Львівгазу", то його підозрюють у порушенні порядку складання актів і протоколів під час проведення повірки газових лічильників.

У "Лубнигаза" були виявленні численні порушення процедури припинення газопостачання побутовим споживачам, а також неправильний підрахунок річної замовленої потужності.

Популярні зараз

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

Коли закінчиться війна в Україні: прогноз російського математика

В Україні стартувала “м'яка“ мобілізація, - Reuters

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

Клієнти цих обох компаній непоодиноко зверталися до ГазПравди  через свавілля операторів розподілу газу. Газовики під абсурдними приводами відключали їм надовго постачання блакитного палива. Причому - в найлютіші зимові морози. А після того ще й вимагали з людей гроші за підключення газу. Подекуди людям доводилося перебиватися без газу від одного тижня до двох місяців.

Водночас фахівці, які дали свої коментарі спеціально для ГазПравди, кажуть, що покарання, призначене НКРЕКП, аж надто м'яке як для таких порушень. Мовляв, такі штрафи великого впливу на газовиків не матимуть, і вони й надалі чинитимуть свавілля стосовно своїх споживачів.

За відключення газу  людям взимку  газорозподільчі компанії покарали символічним штрафом

Так, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко зауважує, що при витоках газу його постачання перекривається в будинку максимум на два дні, за які слід усунути порушення. А у випадках із "Лубнигазом" траплялося, що декому перекривали й на два місяці.

"НКРЕКП визнала дійсними акти відключення, які нібито були складені в присутності споживачів, але без їхніх підписів та зняття показів. Цікаво, чи НКРЕКП  не перевіряла їх на підробку, і чи спілкувалася зі споживачами. Також жодної згадки про те, що облгази створювали перешкоди насамперед тим споживачам, які змінили постачальника газу", - зауважує Тетяна Бойко.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Координаторка переконана, що таке покарання неспівставне з масштабом виявлених порушень, і що воно не сприятиме оздоровленню клімату в сфері газопостачання. Вона вважає, що за такі дії оператори ринку мають каратися не лише значно більшими штрафами, але й втратою ліцензій. Крім того, їхні дії мали б зацікавити правоохоронні органи.

Нагадаємо, проти компанії "Лубнигаз" все ж порушено кримінальну справу через надто високі тарифи на розподіл газу.