Компенсація за електроопалення: українцям розповіли, як розраховують виплати

Автор: Марченко Любов

У зв'язку зі скасуванням пільги на перші 3000 кВт*год, яку раніше мали жителі будинків з електроопаленням, уряд призначив грошову компенсацію для них. Її отримуватимуть три місяці: з січня по березень. У січні гроші отримали понад 571 тисячу українців. Компенсація за електроопалення склала в середньому 564 гривні. У прес-службі постачальника електроенергії і газу YASNO розповіли, як її рахують.

Компенсація за електроопалення: українцям розповіли, як розраховують виплати - today.ua

Відповідно до постанови Кабміну, претендувати на компенсацію за електроопалення можуть такі категорії:

  • Багатодітні або прийомні сім'ї, а також дитячі будинки сімейного типу;
  • Мешканці, які живуть в будинках і квартирах з електрообігрівом, і які мали пільгу на перші 3000 кВт*год до 1 січня 2021 року.

Компенсація за електроопалення: українцям розповіли, як розраховують виплати

Алгоритм розрахунку компенсації за електроопалення простий:

Наприклад, споживач, який використовує в своєму будинку електрообігрів, витратив за місяць 400 кВт * год електроенергії. Раніше, маючи пільговий тариф в розмірі 0,9 гривні за кВт * год, він платив за електрику 360 гривень на місяць. Тепер же його плата склала 673 гривні. Таким чином, різниця у вартості дорівнює: 672 - 360 = 312 гривень. Ці 312 гривень і будуть компенсацією за електроопалення.

В інформації також зазначають: для того, щоб не виникало плутанини з нарахуванням цієї компенсації, необхідно вчасно подавати показники лічильника.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Якщо при цьому сім'я, яка використовує електроопалення, отримує субсидію на комунальні послуги, то розмір компенсації за електроопалення буде їй зарахований до загальної суми субсидії. Якщо ж субсидії немає, то компенсацію просто зарахують на особовий рахунок абонента відразу постачальнику електроенергії.

Популярні зараз

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

Коли закінчиться війна в Україні: прогноз російського математика

В Україні стартувала “м'яка“ мобілізація, - Reuters

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

Нагадаємо, в уряді вирішують, яким буде тариф на електроенергію після 31 березня. Його однозначно будуть збільшувати. Правда, при цьому ще не можуть визначитися, скільки кіловат буде оплачуватися за пільговим тарифом - 1,68 гривні. Кіловати, які будуть спожиті понад цю норму, можуть коштувати більше 3 гривень.