Today.ua

Кому протипоказана вакцинація від коронавірусу індійським препаратом: зізнання Ляшка

Вакцинація від коронавірусу індійським препаратом показана не всім. Про це розповів на брифінгу головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. За словами Ляшка, ця вакцина протипоказана в чотирьох випадках.

Як переконує Ляшко, для переважної більшості людей вакцинація від коронавірусу не містить у собі ніякої небезпеки. Однак в окремих випадках слід від неї утриматися.

В яких випадках вакцинація від коронавірусу може бути небезпечна:

1.При підвищеній чутливості до компонентів вакцини (вони є в інструкції, і можна з неї зробити висновок, чи варто вам вакцинуватися).

2. При захворюваннях з підвищеною температурою тіла.

При цьому головний санлікар робив ремарку: при невеликому підвищенні температури, викликаному легким застудним захворюванням, вакцинуватися можна. Не можна цього робити лише, коли йдеться про сильну лихоманку, пов'язану з великим підвищенням температури.

"Хотів би тут підкреслити, що незначне підвищення температури при застуді не є протипоказанням до вакцинації. У цей період щеплення робити можна, але після консультації з лікарем", - заявив Віктор Ляшко.

3.Нельзя також робити щеплення людям з ослабленим імунітетом. Адже вакцина все ж містить у собі вірус, хоч і в ослабленому вигляді.

4.Вакцінація від коронавірусу препаратом CoviShield також протипоказана людям, що страждають на тромбоцитопенію - погане згортання крові. В усіх інших випадках щеплення можна робити і потрібно, говорить доктор Ляшко.

До речі, глава МОЗ Максим Степанов спростував інформацію про те, що нібито медики активно не хочуть робити щеплення індійською вакциною. Він заявив, що лікарі - прихильники вакцинації, а слух про їхню відмову назвав фейком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ