Депутати збираються повернути “Мотор Січ“ в державну власність

Автор: Марченко Любов

Запорізьку компанію "Мотор Січ" хочуть забрати у китайців і націоналізувати. У Верховній Раді незабаром можуть розглянути відповідний законопроект. Він уже готовий і незабаром буде винесений на розгляд депутатів. Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Депутати збираються повернути “Мотор Січ“ в державну власність - today.ua

Не виключено, що документ винесуть на розгляд вже наступного тижня, каже Арахамія. За його словами, питання про власність на це підприємство - це питання обороноздатності України. Адже "Мотор Січ" - одне з небагатьох українських підприємств, яке могло на рівних конкурувати з провідними європейськими виробниками двигунів для авіації.

Навіть більше, за деякими виробами "Мотор Січ" перевершувало зарубіжні аналоги і не мало собі рівних. Крім двигунів для авіації, підприємство виробляє також газотурбінні установки, здатні працювати в умовах полярного холоду.

Отже, продаж такого підприємства була величезною стратегічною помилкою. Тепер українська влада хоче її виправити. Чи вдасться їй це зробити - невідомо. Ображені китайські інвестори, яких не допускають до управління підприємством, в грудні минулого року звернулися до міжнародного арбітражу.

Популярні зараз

Французька стрижка - тренд весни 2024 року: особливості наймоднішої зачіски

На українців масово беруть кредити, про які вони не знають: як перевірити свою кредитну історію

Українцям надали право на дострокову пенсію: хто зможе піти на відпочинок раніше 60 років

Названо тарифи на постачання та розподіл газу з 1 квітня: дані за областями та постачальниками

Китайці хочуть стягнути з України 3,5 мільярда доларів за те, що українська влада прагне відібрати у них те, що по праву належить їм.

Депутати збираються повернути “Мотор Січ“ в державну власність При цьому тривожиться не лише українська влада, а й багатотисячний колектив заводу, який не знає, яке майбутнє на нього чекає.

"Зараз не визначено стан підприємства, а там працюють кілька десятків тисяч людей Вони звертаються до нас і просять визначити, який статус, і яке майбутнє у цього підприємства", - поділився Давид Арахамія.

А між іншим, "Мотор Січ" - це містоутворююче підприємство не лише для Запоріжжя, а й для деяких менших міст, де розміщені філії компанії.

Отже, Україна хоче його повернути. Тим більше, що цього хочуть і США, які давно заявляли, що не проти прикупити "Мотор Січ" собі. Та, мабуть, свого часу китайці  запропонували вигідніші умови угоди.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Питання "Мотор Січ" - це не лише питання обороноздатності, а й питання виживання України. Адже якщо доведеться повертати китайцям затребувані в суді 3,5 мільярда доларів, то взяти їх просто буде звідки.

Нагадаємо, наприкінці січня 2021 Володимир Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів підприємства "Мотор Січ". Багато аналітиків вважають це політичною помилкою.