Накопичувальна пенсія: чому Україна не готова до її запровадження

Автор: Марченко Любов

В Україні вже з 2023 року планують брати регулярні відрахування із зарплати працюючих громадян на особисті накопичувальні рахунки. Таким чином, накопичувальна пенсія стане реальністю. Однак фахівці в галузі фінансів і фондового ринку стверджують, що Україна не готова до її запровадження.

Накопичувальна пенсія: чому Україна не готова до її запровадження - today.ua

Чому солідарна пенсійна система не справляється

Пенсійна система, яка нині існує в Україні, називається солідарною. Суть її полягає в тому, що всі працюючі громадяни зобов'язані відраховувати зі своїх заробітків внески до Пенсійного фонду. За рахунок цих грошей утримуються всі літні співвітчизники непрацездатного віку. Потім, коли молоді громадяни стають старше і, в свою чергу, виходять на пенсію, починають платити пенсійні відрахування їхні діти. І, таким чином, процес виходить безперервним. Однак сьогодні є ряд об'єктивних і суб'єктивних причин, через які грошей у солідарний Пенсійний фонд надходить дедалі менше.

Фахівці виділяють з них кілька головних:

  1. Демографічна. В Україні народжується усе менше дітей. При цьому збільшується чисельність населення похилого віку. Вже сьогодні на одного пенсіонера припадає трохи більше одного працюючого. І з часом, кажуть демографи, ця ситуація буде лише поглиблюватися.
  2. Друга причина - тіньова зайнятість. Багато наших співгромадян працюють неофіційно. Природно, ніяких відрахувань ні в Пенсійний фонд, ні в бюджет від них не надходить. До того ж, багато підприємців вважають за краще показувати лише мінімальну зарплату. Природно, що і відрахування з таких зарплат надходять теж мінімальні.
  3. Третя причина - дефіцит високооплачуваної роботи в Україні. Через те, що її немає, люди змушені їхати працювати за кордон, і зрештою поповнюють пенсійні фонди тих країн, де вони працюють.

До речі, заробітчани, які за кордоном працювали офіційно, мають право на пенсію в Україні.

Тому солідарній пенсійній системі з кожним роком усе важче справлятися з матеріальним забезпеченням громадян похилого віку. Вихід знайшли - в накопичувальній. Накопичувальна пенсія: чому Україна не готова до її запровадження

Популярні зараз

Українцям надали право на дострокову пенсію: хто зможе піти на відпочинок раніше 60 років

Нова грошова допомога для українців: розпочався прийом заявок на виплату 6600 грн

Названо найбруднішу рибу у світі: її потрібно виключити з раціону

У квітні в Україні буде ще одне підвищення пенсій

Що таке накопичувальна пенсія

Накопичувальна пенсія - це особисті накопичення громадян, які вони відклали собі на старість. Можна, звичайно, це робити самому, і тоді ніяка державна програма не знадобиться. Однак психологи стверджують (і практика це підтверджує), що лише дуже небагато людей здатні регулярно собі в чомусь відмовляти, щоб накопичити на старість. Та й, відверто кажучи, в Україні збирати гроші - заняття невдячне, тому що інфляція може все "зжерти" дуже швидко. Тому держава й вирішила відраховувати у громадян гроші на їхні накопичувальні рахунки в добровільно-примусовому порядку.

Як працює накопичувальна система

Щомісячні відрахування із зарплат працюючих громадян надходять на їхні особисті накопичувальні рахунки, які знаходяться в розпорядженні приватних накопичувальних фондів. У старості, коли людина вийде на пенсію, вона буде отримувати виплати з цього фонду зі свого особистого накопичувального рахунку - хто скільки зумів відкласти. Накопичувальні фонди, у свою чергу, зобов'язані піклуватися не тільки про збереження грошей майбутнього пенсіонера, а й про їхнє примноження. І тут починається найцікавіше.

Яким ризикам піддається накопичувальна пенсія в Україні

  1. Накопичені гроші можуть знецінитися через інфляцію.
  2. Вони можуть просто пропасти разом із накопичувальним фондом. На жаль, новітня українська історія знає чимало прикладів, коли спритні ділки "розчинялися" разом з грошима інвесторів.
  3. Навіть якщо гроші не пропадуть, то через 20-30 років, коли ціни на все підуть далеко вперед, їхня купівельна спроможність буде вкрай низька. Тому, щоб надати їм цінності, накопичувальний фонд повинен вигідно їх вкласти, щоб вони хоча б не знецінилися. Однак на сьогодні в Україні немає можливостей для таких вкладень.

"В Україні немає ліквідного та ефективного фондового ринку, а верховенство права слабке, тому будь-які довгострокові інвестиції через пенсійні фонди - це або державні облігації, або інвестиції з дуже високим ризиком", - говорить заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Що потрібно для того, щоб система накопичувальних пенсій була життєздатною

  1. Перш за все - беззастережне верховенство права. Людина, яка у щось вкладає гроші, має бути впевнена, що зможе їх повернути.
  2. Потрібен розвинений фондовий ринок, на якому можна було б вкладати гроші в цінні папери, причому з довгостроковим ефектом. В Україні, на жаль, немає такого ринку, а тому вкладати гроші у щось, тим більше надовго - це величезний ризик.
  3. У країні повинна бути розвинена економіка, яка передбачає великий вибір для інвесторів і високий прибуток від вкладених коштів.

Нічого цього поки в Україні немає. І, на жаль, не видно у найближчому майбутньому. Тому запровадження накопичувальних пенсій - захід передчасний і неефективний.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Багато фінансистів кажуть, що сьогодні Україні краще подбати про наповнення солідарного Пенсійного фонду: скоротити тіньову зайнятість, створити нові робочі місця, щоби повернути заробітчан додому, і створити грунт для більш оптимістичною демографії.

Нагадаємо, введення накопичувальної пенсії скоротить і без того мізерні надходження в солідарний Пенсійний фонд.