Коронавірус викликає діабет - вчені

Автор: Марченко Любов

У деяких пацієнтів, які перенесли коронавірус, незабаром після цього виявився діабет нової форми, якого у них до цього не було, пише видання The Guardian.

Коронавірус викликає діабет - вчені - today.ua

До такого висновку, на жаль, прийшли учені в різних куточках світу. Медики проаналізували понад 350 клінічних звітів, складених фахівцями із різних країн. Згадка про "раптовий" діабеті міститься у багатьох звітах. Тобто, списати все на помилку і упередженість буде важко.

Коронавірус, на думку лікарів, може викликати порушення метаболізму цукру. Це і є рушійною силою виникнення діабету, причому абсолютно нової форми. Причому вчені з усього світу реєструють все нові і нові такі випадки.

"За останні кілька місяців ми спостерігали більше випадків з пацієнтами, в яких або розвинувся діабет під час COVID-19, або незабаром після хвороби. Тепер ми починаємо думати, що зв'язок, ймовірно, вірний - вірус може викликати порушення метаболізму цукру", - повідомив професор Королівського коледжу Лондона Франческо Рубіно.

Популярні зараз

В Україні запропонували запровадити жорсткі штрафи для школярів

Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме

В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон

Мінус 50% від пенсії: стало відомо, кому обмежать виплати

Коронавірус викликає діабет - вчені Він також пояснив механізм "поломки", що виникає в організмі людини через попадання в нього коронавірусу. Вірус Sars-CoV-2 взаємодіє з рецептором ACE-2, проникаючи в клітини деяких органів. Це і може порушувати метаболізм цукру в людському організмі, вважає учений.

Втім, він підкреслив, що точні висновки, які претендували би на наукову теорію, поки робити передчасно. Однак усе більше чинників вказують на те, що це дійсно так.

"На мій погляд, немає ніяких сумнівів. COVID-19, безумовно, є причиною нового діабету", - підтримав свого лондонського колегу професор Австралійського університету Монаша Пол Зіммет.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

При цьому Зіммет підкреслив, що масштаби проблеми медикам поки незрозумілі. Занадто недовгий поки досвід "близького знайомства" людства з коронавірусом.

Нагадаємо, вчені пророкують в Україні пік захворюваності на коронавірус наприкінці березня-на початку квітня.