Today.ua

Обіцяне підвищення пенсій перенесли

Кабінет Міністрів переніс обіцяне підвищення пенсій для українців старше 75 років з липня на жовтень. Через це перенесення кожен із них втратить по 1200 гривень.

Уряд вирішив відсунути в часі дату початку регулярних доплат до пенсій, які були обіцяні українцям віком 75+ років. Раніше передбачалося, що ці доплати їм почнуть давати з липня. Однак тепер було вирішено перенести дату початку виплат на жовтень.

Було заплановано давати їм щомісячну доплату до пенсії в розмірі 400 гривень. Йдеться про тих громадян, яким вже є 75 років, і які отримують мінімальну пенсію. Зараз її розмір становить 2100 гривень. Після отримання запланованої доплати вона буде дорівнювати 2500 гривням. Правда, при цьому є ще одна обов'язкова умова за стажем роботи. Пенсіонер повинен мати стаж не менше 20/25 років (20 - для жінок і 25 - для чоловіків).

Через те, що виплачувати надбавки пенсіонерам почнуть із жовтня, вони втратять доплати за три місяці і недоотримають по 1200 гривень.

При цьому пенсіонерам, яким понад 80 років, надбавки почали доплачувати ще в минулому році. Вони будуть отримувати їх, як і раніше. А ось "молодим" 75-літкам доведеться ще три місяці почекати.

Цікаво, що в Україні загін таких пенсіонерів, у віці від 75 до 80 років, налічує лише 1,6 мільйона осіб. Пенсійний фонд зможе заощадити на них за ці три місяці загалом 1,9 мільярда гривень. В принципі, це не така велика сума, аби через неї відсувати дату виплат. Та, очевидно, у Пенсійного фонду є на цей рахунок якісь свої міркування.

Проте, вже з 1 березня стартує наймасштабніше в поточному році підвищення пенсій - індексація. Пенсії будуть проіндексовані на 11%. Загалом, виплати підвищать 8 мільйонам наших літніх співгромадян. Величина індексації складе від 100 до понад 1000 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ