Стало відомо, які тарифи на газ готують українцям із травня

Автор: Марченко Любов

Квітень українці проживуть із ринковими тарифами на газ. А з травня мають бути встановлені нові ціни. Усі постачальники газу повинні запропонувати споживачам свій річний тариф на газ. Крім того, будуть запропоновані й інші, більш короткострокові продукти - квартальний і місячний.

Стало відомо, які тарифи на газ готують українцям із травня - today.ua

Такі положення містить проект рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Річний тариф на газ пропонують обговорити всією країною

НКРЕКП також вирішила винести питання про річний тариф на газ на загальне обговорення. Комісія запрошує приєднатися до нього не лише комунальників, але й також представників громадських організацій.

"Ми запрошуємо всіх учасників приєднатися до дискусії, щоб ми всі разом прийняли зважене рішення, яке буде діяти для всієї країни", - заявив глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Популярні зараз

В Україні очікується масштабне підвищення заробітних плат

У Мінекономіки спрогнозували зростання курсу долара до 50 гривень

Греція остаточно відмовила у передачі систем Patriot Україні: названо причину

У Верховній Раді вирішили, що відшкодування сім'ям загиблих українських громадян буде платити РФ

Стало відомо, які тарифи на газ готують українцям із травня

Споживачі зможуть собі обрати постачальника вже в кінці квітня

Із річним тарифом на газ всі споживачі зможуть споживати газ за фіксованою ціною протягом усього року: з 1 травня 2021 по 30 квітня 2022. Таким чином, люди зможуть якось планувати свої витрати на оплату газу і не чекати з жахом кожного нового місяця з його непрогнозованою вартістю цього продукту.

"Річний продукт - це цивілізаційно правильна річ, яка дозволить споживачам не шарахатися щомісяця, і не дивитися, яка ціна газу на сьогоднішній день. Знівелювати волантільності і захистити таким чином споживачів", - зауважив Тарасюк.

Усі постачальники газу мають до 25 квітня оприлюднити свої річні ціни. Таким чином, знаючи річний тариф на газ, споживачі встигнуть зорієнтуватися та обрати собі найбільш прийнятного, з їхньої точки зору, постачальника.

Можна буде змінювати постачальника і обирати не лише річний тариф

Однак це зовсім не означає, що люди йдуть до цього постачальника "кріпаками" на цілий рік. Змінювати постачальника можна буде. Це також передбачено у проекті рішення НКРЕКУ.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

При цьому споживачі зможуть віддати перевагу не річному тарифу, а іншим, не таким довгостроковим продуктам, які також зобов'язані будуть надати їм постачальники газу. Зокрема, комісія передбачає введення квартальних і місячних тарифів на газ.

Нагадаємо, глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв вважає, що українцям потрібно дати в квітні ринковий тариф на газ, щоби вони змогли відчути різницю між фіксованим тарифом і ринковою стихією.